Književnost

Vladan Matijević dobitnik nagrade "Beogradski pobednik"

Vladan Matijević dobitnik nagrade "Beogradski pobednik"
Foto: Biblioteka grada Beograda | Vladan Matijević dobitnik nagrade "Beogradski pobednik"

BEOGRAD - Nagradu "Beogradski pobednik" za najbolji roman na srpskom jeziku objavljen u 2023. godini ponio je Vladan Matijević za djelo "Pakrac" u izdanju "Lagune".

Kako se navodi u obrazloženju žirija, roman "Pakrac" se izdvojio majstorstvom pripovijedanja kojim je uspostavljena autentična i složena slika svijeta.

Nagradu "Beogradski pobednik" Biblioteka grada Beograda je ustanovila 2021. godine, a dodjeljuje se jednom godišnje i podrazumijeva statuu Beogradskog pobednika, koja je rad akademskog vajara Zorana Кuzmanovića, diplomu i novčani iznos od 10.000 evra.

Kako saopštavaju iz Biblioteke grada Beograda, roman "Pakrac" je odnio pobjedu među 120 pristiglih djela, a u uži izbor ušli su romani "Devojačka soba" Stevana Vraneša, "Kanon potištenog uma" Filipa Grbića, "Aperkat" Maje Iskre, "Pesma o tri sveta" Vladimira Pištala i "Vreme vode" Bojana Savića Ostojića.

"Udvojena ličnost glavnog junaka, okružena likovima sa margine i bombardovana vestima iz crne hronike, dovodi u vezu savremeni Beograd sa Pakracom s početka ratnih devedesetih. Кritički preispitujući moderno srpsko društvo ovaj roman hrabro, provokativno i precizno otvara pitanja zla, odgovornosti i moći na kraju dvadesetog i početkom dvadeset prvog veka", stoji u saopštenju žirija.

Dodaju da se ovo djelo poetički se nadovezujući na umetničko iskustvo crnog talasa u srpskoj prozi i filmu, te da autor koristi grotesku i humor kako bi oblikovao višeznačnu i slojevitu viziju današnjeg Beograda.

"Suočavajući čitaoca sa različitim manifestacijama nasilja, pripovedač nas vodi ka spoznaji metafizičkog porekla i prirode zla. Nagrađeni roman na tragu je poetike koju je Vladan Matijević zasnovao u prethodnim ostvarenjima, prvenstveno u zbirci pripovedaka 'Prilično mrtvi' i romanu 'Vrlo malo svetlosti'", dodao je žiri.

Stručni žiri je radio u sastavu Predrag Petrović, Slađana Ilić, Petar Pijanović, Vesna Trijić i Nataša Anđelković.

Svečana dodjela nagrade biće upriličena u prostorijama Biblioteke grada Beograda 30. januara u 12 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije