Književnost

Vladimiru Pištalu nagrada "Dr Špiro Matijević" za roman "Pesma o tri sveta"

Vladimiru Pištalu nagrada "Dr Špiro Matijević" za roman "Pesma o tri sveta"
Foto: Facebook/Vladimir Pištalo | Vladimiru Pištalu nagrada "Dr Špiro Matijević" za roman "Pesma o tri sveta"

NOVI SAD - Nagradu "Dr Špiro Matijević" za najbolju knjigu u 2023. godini dobio je Vladimir Pištalo za roman "Pesma o tri sveta" (izdavač "Agora").

"Roman 'Pesma o tri sveta' sintetički je obuhvatio nekoliko suštinski važnih poetičkih osobenosti na kojima je Pištalo oblikovao svoju umetnost pripovedanja. Vešto oblikujući siže oko priče o otmicama i o nasilnoj promeni boravišta, pisac je narativnu pažnju usmerio ka sudbini Ozane Bolice iz Perasta, koja je početkom XVIII veka kao rob odvedena u Tunis, potom u SAD, da bi se preko Londona i Venecije vratila svojoj kući, u Boku Kotorsku. Pištalo je stilski veoma ubedljivo, poetski krajnje rafinirano i istorijski utemeljeno pokazao tri različita sveta, sa tri veoma različita politička i kulturološka sistema", saopštio je žiri, koji je radio u sastavu Ivan Negrišorac, Aleksandar Jerkov i Selimir Radulović.

Vladimir Pištalo, romanopisac i pripovjedač, aktuelni upravnik Narodne biblioteke Srbije, izuzetno visoke književne domete ostvario je u knjigama pripovedaka "Kraj veka" (1990), "Vitraž u sećanju" (1994), "Priče iz celog sveta" (1997), "Aleksandrida" (1999), "O čudu" (2002), i pogotovo u romanima "Milenijum u Beogradu" (2000), "Tesla, portret među maskama" (2008), "Venecija" (2011), "Sunce ovog dana: pismo Andriću" (2017), u knjizi eseja "Značenje džokera" (2019)...

U najužem izboru za književno priznanje, ustanovljeno u znak sjećanja na pjesnika, proznog pisca, kritičara, esejistu, prevodioca i univerzitetskog profesora dr Špiru Matijevića (1943 - 1993), koji je na tragičan način izgubio život, u ratnim okolnostima, u Tuzli, bile su i biografska studija "Književnost s predumišljajem" Vladana Bajčete i roman "Četiri smrti i jedno vaskrsenje Fjodora Mihajloviča Dostojevskog" Zorana Živkovića.

Nagradu "Dr Špiro Matijević" do sada su, podsetimo, dobili akademik Matija Bećković, Đorđo Sladoje, Milovan Danojlić, Veselin Marković, prof. dr Jovan Delić i Gojko Đogo.

Vladimiru Pištalu će nagrada, koja se sastoji od povelje i novčanog iznosa od 15.000 evra, biti uručena u Svečanoj sali Matice srpske, 23. februara, u 12 časova na otvaranju "Dana Špire Matijevića".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije