Književnost

Završeni "Prolećni Brankovi dani 2022"

Završeni "Prolećni Brankovi dani 2022"
Foto: N.N. | Završeni "Prolećni Brankovi dani 2022"

NOVI SAD - Na Brankov 198. rođendan, danas su u organizaciji Brankovoga kola svečano zatvoreni "Prolećni Brankovi dani 2022" u osnovnoj školi "Branko Radičević" u Novom Sadu.

Kako sapštavavaju organizatori, ova tradicionalna i mladalačka pjesničko-umjetnička manifestacija Brankovog kola sa motom: "Što bi pesma da od srca nije/ što bi srce da mladosti nije", krenula je 15. marta u Sremskim Karlovcima, na dan rođenja Branka Radičevića po starom  (julijanskom) kalendaru. Sve vrijeme, navodi se dalje u saopštenju, do današnjeg dana, trajala je kroz raznovrsne programe mladih pjesnika, glumaca i muzičara u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu, u znaku obeležavanja 175. godišnjice izlaska prve Brankove knjige u Beču.

"U nadahnutoj  atmosferi najmlađih talenata škole 'Branko Radičević', pod rukovodstvom profesora srpskog jezika Zorana Rančića, održan je bogat umjetnički program pod nazivom 'Pevam danju, pevam noću,/ pevam, sele, što god hoću'. Smenjivali su se recitovani, pevani i dramski postavljeni stihovi i pesme velikog pesnika srpskog romantizma po kojem ova škola nosi ime.  Bio je to raspevani i veselih očiju najmlađi dar za Brankov 198. rođendan pun lepote dečjih glasova i igre", navedeno je u saopštenju "Brankovoga kola" gdje se dodaje da je u ime ove institucije nastupila pjesnikinja Jelena Vujanovića, aktuelna dobitnica nagrade "Stražilovo" kazujući dvije svoje pjesme iz nagrađene knjige "Ma nije mi ništa".

Kako javljaju dalje, današnja manifestacija najavila je i, za dva ljeta, veliku proslavu dvijestote godišnjice rođenja Branka Radičevića.

Povodom svečanog zatvaranja "Prolećnih Brankovih dana 2022", iz Banjaluke javila se pesnikinja Danijela Regojević, čija je prva knjiga pjesama  promovisana na ovoj manifestaciji.

"Toliko gostoprimstva i topline nisam nikad osjetila ni u kom obliku u nekim drugim književnim krugovima. Naprosto je bilo bajkovito, i ostajem doživotno zaljubljena u Sremske Karlovce. Iz mene isijava neka drugačija svjetlost koju su svi ovdje primjetili, ja tvrdim da se nešto izuzezetno čudesno i katarzično dogodilo u mojoj duši u trenutku kad sam kročila u 'Brankovo kolo', naprosto je drugačiji osjećaj, pa i samo sunce nekako toplije grije. Oduševljena sam i euforična u nekom mom (dosad nepoznatom) nadljudskom smislu",  istakla je Danijela Regojević.

O proteklim "Prolećnim Brankovim danima 2022", predsjednik "Brankovog kola" Nenad Grujičić rekao je ova institucija u dobu predapokaliptične napetosti i planetarnog straha, uspjela da mladoliko i pozitivno oplemenimojavni kulturni i životni  prostor. 

"U sunčanom plavetnilu prolećnih Sremskih Karlovaca i prosvetnom kultu Karlovačke, te Zmaj-Jovine i Isidorine gimnazije u Novom Sadu, pokazali smo da kreativni duh mladih nezdrživo cveta. Željni života i stvaralačkog dokazivanja, mnogo mladih i talentovanih pesnika i umetnika nastupilo je radosnog srca sa zastavama svojih talenata na 'Prolećnim Brankovim danima' dobijajući institucionalnu podršku 'Brankovoga kola'. Dali smo ljudski smisao i duhovnu snagu svakodnevici koja, zavitlana na medijskim ringišpilima,  vrvi od onespokojavajućih vesti odasvud. Pokazalo se koliko su važni i lekoviti neprolazni mit i mladoliko delo velikog srpskog pesnika Branka Radičevića vezanog za našu sredinu. Srećom, pesnici te provenijencije u istoriji Sremskih Karlovaca i Novog Sada i te kako postoje i predstavljaju danas žive ambleme-putokaze u (ne)vremenu nadilazeći sitan ćar i pomrčinu dnevnih interesa", istakao je Nenad Grujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije