Književnost

Zavrtjeli se točkovi "Bibliobusa" u Banjaluci

Zavrtjeli se točkovi "Bibliobusa" u Banjaluci
Foto: N.N. | Zavrtjeli se točkovi "Bibliobusa"
Milan Rakulj

BANJALUKA - Banjaluka je u petak dobila "Bibliobus", biblioteku na točkovima, zahvaljujući kojoj će knjige na brži i jednostavniji način dolaziti do građana u gradskim i prigradskim naseljima grada na Vrbasu.

Novi bibliotečki servis Narodne i univerzitetske biblioteke RS (NUB RS) je krenuo s Trga Krajine, a prije pokretanja upriličen je preformans "Knjiga od ruke do ruke" u kojem su učenici Osnovne škole "Zmaj Jova Jovanović" popunjavali fond "Bibliobusa" i to tako što su formirali lanac od NUB RS do "Bibliobusa" ispred RK "Boska" simbolično aludirajući na bibliotečku tradiciju koja 151 godinu traje u NUB RS.

"U 'Bibliobusu' će se naći 6.375 knjiga, a taj fond je skoro popunjen. 'Bibliobus' je spreman da bude na usluzi građanima. Danas sam posebno srećna jer je 'Bibliobus' plod saradnje biblioteke iz Kopra i naše biblioteke, uz veliku pomoć grada Banjaluka. Dužina 'Bibliobusa' je 11 metara, može da poveze preko pet tona težine, ima dva računara i internet konekciju. S obzirom na to da je ovo plod saradnje RS, odnosno BiH i Slovenije, u 'Bibliobusu' će se naći i knjige na slovenačkom jeziku", kazala je Ljilja Petrović-Zečić, direktorica NUB RS, dodajući da 70 odsto fonda čini oblast književnosti i beletristike, posebno fokusiran na književnost za djecu.

David Runco, direktor biblioteke iz Kopra, koja je zadužena za dolazak "Bibliobusa", kazao je da je ovo poseban dan za njih, s obzirom na to da oni 8. februara praznuju i Dan Franca Prešerena.

"Projekat 'Bibliobusa' za Slovence je od velikog značaja, a ova misao se izrodila iz toga da i naše knjige budu dostupne ovdašnjim čitaocima. Projekat je nastao u saradnji 'Osrednje knjižnice Srečka Vilharja' iz Kopra i NUB RS, a podržala ga ja i Vlada Slovenije", pojasnio je on.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, koji je svečano i otvorio 'Bibliobus', čestitao je NUB RS jer je dobila i biblioteku na točkovima dokazujući da ona nije jedna statična, nego živa ustanova sa mnogo događaja i kutaka za strane kulture, sada obogaćena i "Bibliobusom".

Zorica Bukinac, ambasadorka Slovenije u BiH, istakla je da u Sloveniji postoji 13 "Bibliobusa" i zato je sa oduševljenjem zahvalila biblioteci iz Kopra koja je donirala "Bibliobus", poželivši istom hiljade pređenih kilometara i hiljade pročitanih knjiga.

Da je "Bibliobus" značajan za sve one koji vole pisanu riječ, potvrdila je i Nataša Kajmaković, potpredsjednica Udruženja Slovenaca Republike Srpske "Triglav Banjaluka", koja je navela da je pokretna biblioteka, putujući čuvar pisane riječi koji će oblikovati i obrazovati buduće generacije.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

Kapetan

Gospodine Rakulj, vi biste kao pisac i pjesnik trebali znati kako red riječi mijenja smisao. Biblioteka iz Kopra nije "zadužena" nego "zaslužna" za dolazak Bibliobusa. Pravi naslov bi bio "Biblioteka iz Kopra, za Dan Franca Prešerna, uz podršku Vlade Slivenije, donirala Bibliobus Banja Luci" Tu bi bilo više istine.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije