Književnost

"Zlatni suncokret" Kecmanoviću za roman "Kad đavoli polete"

"Zlatni suncokret" Kecmanoviću za roman "Kad đavoli polete"
Foto: Caio/Pexel | "Zlatni suncokret" Kecmanoviću za roman "Kad đavoli polete"

Nagrada "Zlatni suncokret" za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2022. godini pripala je piscu Vladimiru Kecmanoviću za roman "Kad đavoli polete", u izdanju Lagune, saopštila je danas kompanija Vital.

Kecemanovićev roman izabran je većinom glasova članova žirija Dragana Jovanovića Danilova i Vladimira Gvozdena, dok se Dragan Babić opredijelio za naslov "Klara, Klarisa" Marijane Čanak, kaže se u saopštenju.

U konkurenciji su bili poema "A htela sam" Maje Solar, pjesnička zbirka "Filatelist" Nebojše Lapčevića i roman "Astal tiš riba friš. Život pesnika: political nigredo" Slobodana Tišme.

"Roman 'Kad đavoli polete' izdvaja se zbog smelosti da se otisne u sfere vrlo složenih pitanja struktura i vrednosti našeg sveta u kojem su uloge unapred raspodeljene, a odgovornosti, po lažnoj ali delotvornoj nužnosti, uvek ili previše često prebačene na pogrešne adrese", ocijenio je žiri.

Kroz vrlo zanimljivu narativnu optiku u kojoj glavni junak romana ne progovara, Vladimir Kecmanović je odriješio "đavole", groteskno-realističke likove savremenog, zagušljivog svijeta čija je bezobzirnost upravo onoliko velika koliko često se oni pozivaju na "moral", odnosno na vlastitu "bezgrešnost", zadobijenu zahvaljujući nekontrolisanoj pohlepi za novcem i vlašću.

Nagrada "Zlatni suncokret" za knjigu godine, poznata u javnosti kao Vitalova nagrada, dodjeljuje se dvadeset i šesti put, a podsjećamo da su među dosadašnjim dobitnicima Ivan V. Lalić, Rajko Petrov Nogo, Radoslav Petković, Milovan Danojlić, David Alabahari, Dragoslav Mihailović, Vladimir Tasić, Goran Petrović, Slobodan Vladušić, Uglješa Šajtinac, Drago Kekanović, Svetlana Slapšak, Tanja Stupar Trifunović, Enes Halilović i Dragan Velikić. Prošlogodišnja dobitnica je Milica Vučković za roman Smrtni ishod atletskih povreda.

Nagrada, koja podrazumijeva diplomu i novčani iznos, biće uručena krajem februara u Beogradu, prenosi Tanjug.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije