Muzika

14. Sabor folklora: Duh zajedništva najveća baština

14. Sabor folklora: Duh zajedništva najveća baština
Foto: N.N. | 14. Sabor folklora: Duh zajedništva najveća baština

TREBINJE - Zajednički koncert ansambala, učesnika 14. sabora folklora, u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva (KUD) "Hercegovina" iz Petrovog Polja, održan je u subotu uveče u Sportskoj dvorani "Miloš Mrdić" u Trebinju.

Tradicionalna smotra narodne igre i pjesme ove godine, pored KUD-ova iz Trebinja - "Hercegovine", "Alat Svislajona" i ANI "Jovan Dučić", ugostila je i društva "Kosovski božur" iz Kosovske Mitrovice, "Abrašević" iz Čačka, "Igalo" iz Igala, "Zora Hercegovine" iz Bileće i "Nevesinje" iz Nevesinja.

Sabor je otvorio Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Trebinja, koji je gostima poželio dobrodošlicu i najavio niz drugih sličnih događaja.

"Cilj ovog sabora folklora je okupljanje mladih koji se bave folklorom, ali prvenstveno njegovanje običaja, očuvanje tradicije i kulturnog identiteta Srba u dijaspori i kroz proteklih 14 godina postao je jedan od najznačajnijih vidova prezentacije srpskog kulturnog stvaralaštva, mada je najveća vrijednost ovakvih druženja sticanje novih i jačanje starih prijateljstava među mladima i jačanje duha zajedništva", kazao je Ćurić.

Sabor je počeo svečanim defileom učesnika i nastupom u Dučićevoj ulici, gdje je predstavljena raznolikost tradicionalnih nošnji i ponešto od pjesama i igara Kosova i Metohije, Šumadije, Crne Gore i Hercegovine.

Žarko Vujadinović, predstavnik KUD "Hercegovina", istakao je da je cilj sabora da folklorna društva ugoste najbolje što znaju, da se ovdje lijepo provedu i zabave, jer, kako je kazao, Sabor nije takmičarskog karaktera, već su prijateljstvo i druženje ono što je najbitnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije