Muzika

Akademija umjetnosti obilježila Svjetski dan muzike

Akademija umjetnosti obilježila Svjetski dan muzike
Foto: N.N. | Akademija umjetnosti obilježila Svjetski dan muzike

BANJALUKA - Koncertom horske muzike i djela savremene muzike Akademija umjetnosti u Banjaluci danas je obilježila Svjetski dan muzike, a riječ je o koncertima koji su na YouTube kanalu Akademije zbog pandemije virusa korona prikazani online.

"Kao i svake godine, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci obilježiće Svjetski dan muzike 21. juna. Kako se epidemiološka situacija nažalost pogoršava, zbog zaštite naših studenata odlučili smo da, u skladu s preporukama Gradske uprave, ove godine manifestciju obilježimo onlajn programom, koji se sastoji iz najzanimljivijih nastupa ranijih godina", saopšteno je iz banjalučke Akademije umjetnosti.

Ipak, ljubitelji umjetničke muzike imali su priliku da pogledaju i žive nastupe studenata koji su se danas okupili u kampusu Univerziteta u Banjaluci i da za nekolicinu prisutnih odsviraju djela svjetski poznatih kompozitora.

Svjetski dan muzike slavi se svake godine 21. juna susretima i besplatnim nastupima amaterskih i profesionalnih muzičara na otvorenim pozornicama te gradskim ulicama i trgovima širom svijeta. Raznim muzičkim priredbama ujedno se obilježava i kalendarski početak ljeta. Ideja o Svjetskom danu muzike začeta je 1976. godine u Francuskoj. Američki muzičar Džoel Koen, tada radnik jedne francuske radio-stanice, predložio je cjelonoćnu muzičku proslavu prvog dana ljeta. Njegovu je ideju pet godina poslije prihvatio tadašnji francuski ministar kulture, a prva proslava pod nazivom Festival muzike održana je 21. juna 1982. u Parizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije