Muzika

Ana Ćurčin o nagradi "Milan Mladenović": Nisam navikla da pobeđujem

Ana Ćurčin o nagradi "Milan Mladenović": Nisam navikla da pobeđujem
Foto: N.N. | Ana Ćurčin povodom nagrade "Milan Mladenović":Nisam navikla da pobeđujem

Nisam navikla da pobeđujem, došla sam večeras da podržim svoje kolege, zbunjena je bila Ana Ćurčin kada je shvatila da treba da izađe na pozornicu i preuzme nagradu koju dodjeljuje Zadužbina Milana Mladenovića za najbolju pjesmu na prostoru bivše Jugoslavije.

"Mnogo nam znači ova nagrada, bend će se oduševiti", dodala je na kraju.

Ovogodišnji laureati nagrade "Milan Mladenović" su upravo "Ana & The Changes" sa pjesmom "Tu".

Žiri u sastavu Damir Urban (Hrvatska), Kiril Džajkovski (Sjeverna Makedonija), Ivan Fece Firči (Srbija), Katarina Epštajn (Srbija) i Zoran Stajčić (Hrvatska) je od 179 prijavljenih pjesama izglasao 14 finalista.

Prema njihovom sudu, pjesma "Tu" se posebno izdvojila kvalitetom i ponijela je ovo laskavo priznanje. Zanimljivo je da je Ana Ćurčin sa svojim bendom do sada stvarala isključivo na engleskom, a da je "Tu" njeno prvo djelo otpjevano na maternjem jeziku.

Pored novčane nagrade koja iznosi 2.000 evra, za dobitnike je izrađena i posebna statueta u saradnji sa "Futro Design Studiom".

Prvi put ove godine dodijeljena je još jedna nagrada... Ivan Fece Firči, član žirija i nekadašnji bubnjar EKV-a, odlučio je da nekom od bubnjara bendova koji su se našli u finalu daruje doboš koji proizvodi njegov "Firchie Drums". Sam je izabrao da to bude Jelisaveta Todorov, bubnjarka grupe "Vizelj", koja je u finale ušla s pjesmom "Novčanice".

Nagrada "Milan Mladenović" se tradicionalno dodjeljuje 21. septembra, na dan rođenja Milana Mladenovića, pa je tako u magičnom ambijentu "Silosa" na Dunavskom keju u Beogradu obilježen i Mladenovićev rođendan.

Tim povodom na svečanosti su nastupili i Andrija Pavlović iz "Lp dua" i Lidija Andonov iz grupe "Sixth June". Njih dvoje su izveli pjesme EKV-a "Zid" i "Tonemo", koje će se naći na albumu "Mlad i radostan" na kojem trenutno rade, a koji predstavlja omaž muzici osamdesetih godina na teritoriji bivše Jugoslavije.

Prvi dobitnici nagrade "Milan Mladenović" bili su "Artan Lili" s pjesmom D.E.P.R.A 2019. godine. Prošle godine nagradu je dobila grupa "Dram" zahvaljujući pjesmi "Daj mi sve".

Tim hitom "dramovci" su i započeli nastup kojim je završena ovogodišnja svečanost povodom dodjele nagrade "Milan Mladenović". Žanr amerikana, unutar koga ova kantautorka stvara, kako je pojasnila, vuče naslijeđe iz kantautorske scene, svjetske i američke. U pitanju je skup različitih vrsta muzike od blugrasa, kantrija, folka do roka i subžanrova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije