Muzika

Ansambl 'Izvor' na Danima Evrope u srcu Pariza

Ansambl 'Izvor' na Danima Evrope u srcu Pariza
Ansambl 'Izvor' na Danima Evrope u srcu Pariza

Srpsko kulturno-umjetničko društvo "Izvor" iz Pariza ostvarilo je zapažen nastup u okviru manifestacije Dani Evrope, koju tradicionalno organizuju Opština grada Pariza i Evropska komisija u Francuskoj.

Ansambl "Izvor" je juče nastupio u novootvorenom parku "Obale Sene" (Rives de Seine), koji se proteže od trga Konkord do trga Bastilja, i predstavlja najveću pješačku zonu u samom centru grada, saopštio je Forum stranih kulturnih centara Pariza.

U jednočasovnom nastupu, predstavljene su narodne igre iz centralne i istočne Srbije, a posebnu pažnju privukle su igre iz Banata, koje plene svojom interesantnom koreografijom i bogato ukrašenim narodnim nošnjama.

Tokom nedjelju dana trajanja manifestacije, predstavljeno je više kulturnih programa, a ovogodišnji počasni gost bio je grad Stokholm, prestonica Švedske.

"Izvor" postoji od 2004. godine i okuplja oko 60 članova starosti od pet do 35 godina, uglavnom pripadnike druge i treće generacije srpskih doseljenika u Francuskoj. Od svog nastanka, nastupao je na najprestižnijim smotrama folklora u Francuskoj, Srbiji ali i u drugim zemljama Evrope.

Ovaj nastup realizovan je u saradnji sa FICEP-om, Forumom stranih kulturnih centara Pariza - federacijom 54 stranih kulturnih centara grada Pariza.

FICEP je posvećen očuvanju i promociji kulturne raznolikosti i razvijanju međunarodne kulturne saradnje, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije