Muzika

Ansambl "Kolo" snimio tri pjesme sa Velikim tamburaškim orkestrom RTV

Ansambl "Kolo" snimio tri pjesme sa Velikim tamburaškim orkestrom RTV
Foto: Youtube / Printscreen | Ansambl "Kolo" snimio tri pjesme sa Velikim tamburaškim orkestrom RTV

NOVI SAD - Prvi put u istoriji, ansambl narodnih igara i pjesama Srbije "Kolo" u pratnji Velikog tamburaškog orkestra Radio-televizije Vojvodine zabilježili su trajni audio snimak, saopštili su iz ove medijske kuće u Novom Sadu.

Istorijska saradnja dvije institucije podrazumjeva i vizuelno predstavljanje tri karakteristične pjesme iz Vojvodine - "Poranila devojčica golubove da hrani", "Volim diku", kao i "Od kako su ženska prava" – numera raritet, koju su mnogi zaboravili.  

Etnomuzikolog, profesor Sanja Ranković, ocijenila je da ono što njeguje Veliki tamburaški orkestar RTV jeste specifična muzička matrica, repertoar koji se u praski danas ne može toliko često čuti, "jer smo u iskušenju da slušamo novu, popularnu muziku, i to je u redu, ali moramo njegovati i muzičko-kulturnu tradiciju", ono što je tradicija i identitet, a to "upravo rade ove dvije institucije". 

Već sedam i po decenija "Kolo" njeguje srpsku igru i pjesmu, a tako i Veliki tamburaški orkestar RTV čuva muzičku tradiciju srpskog naroda, ali i drugih nacija koji vijekovima žive na prostorima Vojvodine.  

"Danas je u rukama medija dosta toga. Promovisanje kulturno-muzičkih vrijednosti Srbije, na tome zapravo treba dominantno da budu bazirani naši programi. Kroz takve programe i sadržaje vaspitavamo mlade, a to je i način da se šira publika upoznaje sa onim što je naš kulturni identitet", rekla je Ranković, i dodala da današnja omladina uglavnom ne zna da navede i otpjeva neku tradicionalnu narodnu pjesmu. 

Ona smatra da to što djeca ne znaju, mogu biti krivi samo odrasli, te da "moramo ostaviti ono što smo i sami dobili od nekih drugih generacija". 

Najčuveniji srpski i jedan od najcjenjenijih svjetskih ansambala narodnih igara i pjesama "Kolo" punih 75 godina je zadužen je za njegovanje tradicionalne muzike i igre Srbije.  

"Drago nam je da je do ove istorijske i institucionalne saradnje Velikog tamburaškog orkestra RTV-a i ansambla narodnih igara i pjesama Srbije, došlo baš kada 'Kolo' obilježava svoj jubilej, 75 godina postojanja. Zahvaljujući angažovanju direktora 'Kola' Zdravka Ranisavljevića, uspjeli smo da tamburu, kao jedan od najznačajnih simbola Vojvodine, upišemo na listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa Republike Srbije", istakao je rukovodilac Sektora muzičke produkcije RTV Bojan Trenkić.

On je napomenuo da je "plejada umjetnika pokazala i dokazala kako se decenijama njeguje muzička tradicija i kako se ona prenosi na mlađa pokoljenja". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije