Muzika

Apoteka na recept izdaje pjesme

Apoteka na recept izdaje pjesme
Foto: N.N. | Apoteka na recept izdaje pjesme

ŠORPŠAJER - U malenom britanskom gradu Šorpšajeru pjesnikinja Debora Alma odlučila je otvoriti pjesničku apoteku, jer vjeruje da u slučaju duševnih problema nijedan lijek nije ni do koljena - pjesmi.

Debora Alma posljednjih je šest godina vodila "Hitnu pjesničku službu" po školama, festivalima i brojnim događanjima te iz ambulantnih kola prepisivala pjesme kao lijekove za duševne probleme.

Ipak priznaje da, kada je primijetila malu napuštenu prodavnicu u Šorpšajeru, odlučila je sa svojim partnerom, takođe pjesnikom Džejsom Šerdom, otvoriti prvu svjetsku pjesničku apoteku upravo na ovom mjestu.

U apoteci knjige je organizovala prema raspoloženjima, tačnije emocionalnim problemima protiv kojih pomažu, poput stresa, slomljenog srca ili iscrpljenosti.

U apoteci nudi i poetske konsultacije, na kojima "pacijentima" postavlja pažljivo osmišljena pitanja te im kao lijek - prepisuje pjesmu, a njena ideja je zasad naišla na odlične kritike mještana malog britanskog grada.

"Mislim da je to posebna vrsta vještine izabrati pravu pjesmu za neku osobu nakon što s njom porazgovarate i malo je upoznate", rekla je Alma.

Ona je dodala da je ideju za liječenje poezijom dobila nakon rada s pacijentima koji pate od demencije, gdje je, kako kaže, primijetila da upravo poezija može uticati na promjenu raspoloženja kod pacijenta.

"Primijetila sam kako poezija može sasvim promijeniti nečije raspoloženje i kako ljudi odjednom počnu jako pažljivo slušati. I prije nego što sam počela ovo raditi, prijatelji koji bi patili od slomljenog srca su često znali doći kod mene na šoljicu čaja i prigodnu pjesmu", kaže pjesnikinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije