Muzika

"Azimut" Petra Bilbije predstavljen pred banjalučkom publikom

"Azimut" Petra Bilbije predstavljen pred banjalučkom publikom
Foto: Borislav brezo/Banski dvor - Kulturni centar | "Azimut" Petra Bilbije predstavljen pred banjalučkom publikom

BANJALUKA - Autorski projekat kompozitora Petara Bilbije "Azimut - elektronika uživo za 3D zvuk i video" koji predstavlja istraživanje na polju prostorne postavke muzike i dizajna zvuka predstavljen je sinoć u Koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Kako je saopšteno iz Banskog dvora, u ovoj posebno formiranoj scenskoj postavci sa kružnim auditorijumom i radijalno postavljenim ozvučenjem koje omogućava da se zvuk prostire i osjeća u tri dimenzije, ovaj koncert pratio je i video rad postavljen na dva ekrana na suprotnim stranama sale.

"Sve ovo pratio je i vizuelni dio rada koji se takođe uklapa u modularni pristup, a sastoji se od apstraktne animacije sastavljene od posebnih elemenata, koja je paralelno pratila zvuk i svojim kombinovanjem upotpunila zvučnu sliku koja se stvarala uživo", nevedeno je u saopštenju, uz napomenu da je muzika nastajala u spoju elektronskog zvuka i kontrole i upravljanja Petra Bilbije, gdje je kroz improvizaciju posebno naglašena neizvjesnost i jedinstvenost trenutka stvaranja.

Dalje je navedeno da je koncepcija muzičke kompozicije bila potpuno drugačija nego uobičajeno, kada zvuk stiže frontalno, sa stereo sistema.

"Slušaoci su imali priliku da se upoznaju sa modularnom kompozicijom, gdje se muzički elementi (melodije, ritmovi, harmonije itd.) tretiraju kao gradivni blokovi, koji se pokreću u prostoru i u improvizatorskom izvođenju sačinjavaju kompozicije koje svakom slušaocu, u odnosu na njegov položaj (azimut) u auditorijumu, zvuče drugačije", pojašnjeno je dalje.

Ovaj događaj organizovan je u saradnji sa udruženjem "Fluks lab".

"Zbog velikog interesovanja i ograničenog broja mjesta, Banski dvor će u saradnji sa udruženjem 'Fluks lab' omogućiti da se u toku ovogodišnje programske sezone 'Azimut' još jednom nađe pred banjalučkom publikom. Javnost će o narednom terminu biti blagovremeno obavještena", zaključeno je saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije