Muzika

Bahove arije u Banskom dvoru

Bahove arije u Banskom dvoru
Foto: N.N. | Bahove arije u Banskom dvoru

BANJALUKA - Koncert "Veče Bahovih arija za sopran, obou i kontinuo" biće održan večeras, sa početkom u 20 časova, u Velikoj koncertnoj dvorani Banskog dvora. Publici će se, kako je saopšteno iz Banskog dvora, predstaviti renomirani srpski muzički umjetnici - sopran Aneta Ilić, pijanistkinja Lidija Stanković, oboista Borislav Čičovački i čelista Srđan Sretenović.

Oni već nekoliko godina sa izvanrednim uspjehom izvode program Bahovih arija na koncertima u Srbiji (Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Sombor) i inostranstvu (Amsterdam, Zagreb). Namjera je im je da izuzetno reprezentativan i unikatan program predstave što većem broju slušalaca.

Aneta Ilić je jedna od vodećih vokalnih umjetnica Srbije. Rođena je u Frankfurtu na Majni, a solo pjevanje studirala je na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, u klasama profesorke Biserke Cvejić i profesorke Irine Arsikin.

Posebnu specifičnost umjetničke aktivnosti Anete Ilić čini prezentovanje srpskog muzičkog stvaralaštva.

Borislav Čičovački je diplomirao i magistrirao obou na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, a postdiplomske studije oboe završio je i na Konzervatorijumu u Amsterdamu. Muzikologiju je doktorirao na Univerzitetu u Amsterdamu 2017.

Lidija Stanković, diplomirala je na Akademiji za muziku u Ljubljani. Dobitnica je značajnih nagrada i priznanja tokom školovanja i studija: dvanaest prvih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima. Bogatu koncertnu aktivnost Lidija Stanković započela je još u školskom uzrastu. Pedagoškim radom bavi se na FMU u Beogradu od 1989. godine.

Srđan Sretenović učio je violončelo u Školi za muzičke talente u Ćupriji, a zatim studirao na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, gdje je diplomirao, magistrirao i doktorirao 2011. godine. Angažovan je kao solo čelista kamernog orkestra "Gudači Sv. Đorđa", aktivno nastupa i kao vođa violončela u simfonijskim orkestrima kao što su "Camerata Serbica" i Novi simfonijski orkestar "Makris".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije