Muzika

"Bajaga i Instruktori" obilježili 40 godina od prvog beogradskog koncerta

"Bajaga i Instruktori" obilježili 40 godina od prvog beogradskog koncerta
Foto: Tanjug | Bajaga i instruktori obilježili 40 godina od prvog beogradskog koncerta

Bend “Bajaga i Instruktori” održao je sinoć u rasprodatoj MTS dvorani koncert povodom obilježavanja tačno 40 godina od prvog beogradskog nastupa na istom mjestu, tada Domu sindikata, 21. aprila 1984.

Momčilo Bajagić i grupa su priredili publici, kako su sami rekli, “kopiju” koncerta iz 1984.

Repertoar su, uz kompletno odsviran album “Pozitivna geografija”, činile pjesme koje je Bajaga napisao za svoj tada matični bend “Riblju čorbu”, kao i neke neobjavljene, a u tom periodu koncertno izvođene numere šaljivog karaktera.

Bend je tokom ovog mjeseca identično koncipirane koncerte imao u Skoplju i Zagrebu, kao i 1984.

Na sceni MTS dvorane se prvo pojavio klavijaturusta Saša Lokner i počeo da svira uvodne taktove “Pustite me, druže”, a zatim i gitarista i šoumen Žika Milenković, koji je podsjetio da je na Loknerovom mjestu prije 40 godina bio Kornelije Bata Kovač (1942-2022).

Milenković je redom najavljivao ostale članove.

Iz publike su na binu dolazili basista Vladimir Čukić, bubnjar Marko Kuzmanović, gitarista Marko Nježić Kića i, uz ovacije, Momčilo Bajagić, prenosi Tanjug.

“Zamislite da je ovo 1984”, kratko je najavio Bajaga ovaj svojevrsni muzički vremeplov, rijedak koncert gdje repertoar nije sastavljen po “best of” principu.

Bend je u 100 minuta odsvirao hitove sa “Pozitivne geografije” koje i inače izvodi na koncertima, poput “Berlina“ „Tamare“ i nedavno vraćene “Tekila gerila“, kao i pjesme koje su rijetko u set listi – “Poljubi me“, “Mali slonovi“, “Marlena“, “Limene trube“.

Uz “Male slonove“ salom su se razletjeli šareni baloni.

Posebnu notu koncertu donele su numere koje “Bajaga i instruktori” decenijama nisu uživo izvodili – “Kosooka“, “Znam čoveka“ i “Papaline“.

Od pjesama iz Bajaginog perioda u Ribljoj čorbi odabrane su “Kad hodaš“ i “Ja sam se ložio na tebe“, koje je kompletno napisao, te „Evo ti za taksi“ i „Dobro jutro“, gdje je Bajagić autor, odnosno, koautor muzike.

Za popunu programa poslužile su, kao i 1984, vickaste “Ne daj se za novce“ i “Ne prolazi pored mene“, kao i “Ćibu-ćiba“ iz repertoara Ljupke Dimitrovske, odsvirana na rokerski način uz pjevanje Milenkovića.

Na bisu su ponovljene “Berlin” i „Marlena“, a onda je, za sam kraj, načinjen jedan izuzetak. Odsvirana je “Samo nam je ljubav potrebna“ (album Jahači magle, 1986), kojom inače bend završava koncerte.

Na taj način, simbolično je najavljena ovogodišnja turneja grupe, nazvana upravo po ovoj pjesmi.

Bajaga i instruktori će na, kako su najavili, “40 i više koncerata“ izvoditi pjesme sa svih albuma.

Najveći koncert na turneji zakazan je za 31. avgust na beogradskom Hipodromu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije