Muzika

"Banja Luka Fest" od 6. do 10. jula na tvrđavi Kastel

"Banja Luka Fest" od 6. do 10. jula na tvrđavi Kastel
Foto: Facebook/BANJA LUKA FEST | "Banja Luka Fest" od 6. do 10. jula na tvrđavi Kastel

Prvi internacionalni muzički festival "Banja Luka Fest" biće održan na tvrđavi Kaštel od 6. do 10. jula, gdje će nastupati portugalska fado zvijezda Mariza, Rade Šerbedžija, Stefan Milenković, Amira Medunjanin, Zvonko Bogdan i Bojan Zulfikarpašić.

Atraktivna festivalska lokacija, velika scena tvrđave Kastel, za potrebe festivala biće posebno prilagođena, tako što za ovu prilliku organizatori pripremaju sjedeću platformu sa kojom će utvrđenje na taj način publici ponuditi nezaboravno iskustvo koncerata na otvorenom.

Svečano otvaranje Festivala obilježiće koncert svjetski poznatog violiniste Stefana Milenkovića i sastava Camerata Novi Sad.

Virtuoz na violini je nedavno održao vanserijski koncert u Botaničkoj bašti u Beogradu kao još jednom ambijentalnom prostoru u prirodi, sa orkestrom "Muzikon".

Takođe, tokom jula će imati dva koncerta na festivalu "Klasik fest" u Pančevu, da bi se opet vratio u Beograd 31. avgusta na značajnu muzičku smotru "Art Link".

Čak će stići i dvije nedjelje da provede kao mentor na master klasu u Čačku.

Među poznatim imenima, koja će nastupiti na velikoj sceni tvrđave Kastel, najviše pažnje svakako privlači fado diva Mariza.

Čuvena Portugalka proslavlja više od dvije decenije muzičke karijere i u okviru svoje slavljeničke turneje će posjetiti i Banja Luku, što će nesumnjivo biti događaj za pamćenje.

Uveliko se odomaćila u Beogradu gdje je osam puta rasprodala Sava centar i uvijek pružala svoj emotivni i vokalni maksimum.

Biljana Čigoja, direktorka "Banja Luka Festa" izrazila je veliko zadovoljstvo što će se konačno održati prvo izdanje festivala, koji je bio planiran za 2020. godinu, ali je zbog pandemije morao biti odložen.

"Uz velike zvijezde, sjajne koncerte, dobru energiju, odličnu organizaciju i niz vrlo zanimljivih pratećih sadržaja tokom svih festivalskih dana želimo poslati pozitivne poruke iz Banjaluke kao mjesta dobrih susreta. Želja nam je da pokažemo sve potencijale koje Banja Luka ima, da privučemo publiku iz regiona i uključimo lokalnu zajednicu", istakla je Čigoja.

Od 6. jula do 10. jula, na velikoj pozornici nastupiće i glumac - muzičar Rade Šerbedžija i Zapadni Kolodvor, Zvonko Bogdan i Veliki tamburaški orkestar, Amira Medunjanin i Bojan Zulfikarpašić u pratnji Vojvođanskog simfonijskog orkestra.

Uvijek briljantni Šerbedžija je tokom pandemije snimao sebe kako pjeva i recituje neprolaznu domaću i svjetsku poeziju u svom domu u Hrvatskoj, kao lične, duboko intimne ispovijesti, kako samo on majstorski zna.

Taj serijal video zapisa na Facebook stranici umjetnika kao da nije imao kraja, iz 40 nastavaka, a svaka minijatura sa tog spiska je bila priča za sebe u svakom smislu.

Neposredno prije pandemije je bio angažovan za glavnu ulogu u drami "Ko se boji Virdžinije Vulf?" Edvarda Olbija na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji svoje supruge Lenke Udovički.

Posljednji koncert u Beogradu je održao tradicionalno u decembru 2018. u Kombank Dvorani, a onda je 2019. nastupio i u Nišu.

Nedavno je bio gost 49. FEST-a i primio nagradu "Beogradski pobednik" za doprinos filmskoj umjetnosti.

Tada je promovisao novi hrvatski film "Ribanje i ribarsko prigovaranje" u režiji Milana Trenca, gde tumači glavnu ulogu - istorijsku ličnost, hrvatskog pisca Petra Hektorovića.

Za tu ulogu je osvojio nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu na Filmskom festivalu u Puli 2020.

Tokom pandemije Šerbedžija je objavio i novi studijski album "Ne okreći se sine" (Croatia Records) na stihove mnogih autora, kao što je neprežaljeni Arsen Dedić.

Amira Medunjanin iz BiH jedna je od rijetkih regionalnih umjuetnica koja toliko često dolazi u Beograd i cijelu Srbiju, da se uveliko odomaćila, a po pravilu uvijek ima rasprodate koncerte mjesecima unaprijed.

Za vrijeme pandemije, uspjela je nešto gotovo nemoguće - održala je sva tri koncerta u Kombank Dvorani, kada se uglavnom dogadaji otkazuju u Srbiji.

Publika je uvijek željna njene neobične poetike i muzičkog stila koji uspješno nosi, a ova dama će prije Banja Luke imati koncert i na jubilarnom 20. izdanju festivala Exit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije