Muzika

Banja Luka: Nakon prve večeri šest bendova izborilo mjesto u finalu Demofesta

Banja Luka: Nakon prve večeri šest bendova izborilo mjesto u finalu Demofesta
Banja Luka: Nakon prve večeri šest bendova izborilo mjesto u finalu Demofesta

BANJALUKA - ​"Letarg", "Seine", "EoT", "Kdžo", "East Time", "Degeneza", su imena šest od sedamnaest bendova koji su se na prvoj polufinalnoj večeri, po ocjeni stručnog žirija, plasirali u finale devetog "Demofesta".

Oni su u sinoć na dupke punoj tvrđavi Kastel dijelili binu sa revijalnim izvođačima i zvijezdama večeri koji su banjalučkoj publici priuštili užitak uz raznolikost žanrova. Miješali su se ska, elektoronski i punk rock ritmovi, a revijalni bendovi su nastupili redom: "S.K.A.", "Dub pistols", "Hladno pivo". Atmosferu kako prilikom izvođenja demo, tako i tokom svirke revijalnih bendova suvišno je opisivati. Jednostavno ne postoji osoba mlađe ili relativno mlađe generacije u Banjaluci koja za devet godina nije osjetila magiju "Demofesta", a organizatori su i ovaj put u potpunosti opravdali očekivanja sugrađana. Zbog cijene ulaznice od 5 KM koja se plaćala poslije 21.30 ovaj put je mnogo više ljudi nego ranijih godina slušalo demo bendove, one zbog kojih i postoji ovaj festival.

"Demo bendovi su zaslužili maksimalnu pažnju i baš mi je drago što su organizatori sa cijenom ulaza od 5 KM u jednu ruku primorali ljude da dođu da ih čuju jer stvarno vrijedi da se čuje", kazao je Nikola Tadić, banjalučki fotograf i vjerni pratilac festivala. Njegovo mišljenje nije dijelio Boško Mijušković, bas gitarista benda "Seine", koji je u neku ruku uputio riječi kritike za kolege.

"Najbitnije je pokazati dobar izraz, pravi izraz. Bitno je da bend ima stav koji prezentuje. Po mom mišljenju sa tim se kuburi ovdje jer dosta bendova je na neki čudan kalup koji je malo degradirajući", kazao je basista "Seine-a" čiji članovi dolaze iz Varaždina, Zagreba i Beograda. Ipak, većinski utisak učesnika jeste da je važno učestvovati a ne pobijediti.

"Mi smo iz Čakovca iz Hrvatske, prvi put sviramo u BiH i ovaj nastup će nam doživotno ostati u sjećanju. Nažalost nismo prošli u finale, ali drago mi je da smo došli tu i da smo sudjelovali. Skoro 500 bendova je bilo prijavljeno i samo doći tu i svirati je stvarno već veliki uspjeh za nas", kazao je Karlo Komorski frontmen benda "Media Stres". Inače prvo takmičarsko veće brojčano najuspješniji bendovi bili su uz Hrvatske, rock sastav "Letarg" dolazi iz Koprivnice, alternativci "EoT" su iz Karlovca,  a dreampunk  bend "Seine" koji dolaze iz tri nabrojana grada imaju sjedište u Varaždinu. One koji se nisu plasirali u finale ohrabrio je Mile Kekin iz "Hladnog piva", posjetivši ih da je i njegov bend na početku karijere nailazio na negativne komentare.

"Zato želim da poručim svima koji neće biti u finalu da se drže svoje priče i budu uporni", poručio je on uz ovacije publike. "Hladno pivo" stojički se držalo na bini do 3 sata i 30 minuta. Odsviravši jedan od energičnijih nastupa u karijeri pokazali su i dokazali da su tek sada u najboljim godinama. Publika je, što je bilo i za očekivati zbog bliskosti u kulturama i jeziku, mnogo burnije reagovala na njihov "Biološki sat", "Konobar", "Samo za taj osjećaj", "Jednim osmijehom", nego na hitove Berija Ešvorta poput  "Bad Card", "Alive", "Cyclone", mada je "Dub pistols" koji vodi, takođe briljirao na sceni. Neopravdano bi bilo da ne pomenemo i energičan nastup leskovačkog benda "S.K.A" koji su Banjalučanima pronudili širi repertoar za razliku od prošle godine kada su u takmičarskom programu završili na trećem mjestu "Demofesta".

Večeras na tvrđavi Kastel će biti održana druga polufinalna veče. Kao revijalci najavljenji su "Rezerve" iz Hrvatske, "The Sisters of Mercy" iz Velike Britanije i banjalučki bend "Kolja i Grobovlasnici".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije