Muzika

Banjalučani u Banskom dvoru uživali uz ansambl "Libertango nuovo"

Banjalučani u Banskom dvoru uživali uz ansambl "Libertango nuovo"
Foto: N.N. | Banjalučani uživali uz ansambl "Libertango nuovo"

Najljepše kompozicije Astora Pijacole i numere drugih poznatih autora tango nuovo muzike 21. vijeka našle su se na repertoaru ansambla "Libertango nuovo", koji je nastupio u ponedjeljak veče u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor.

Banjalučkoj publici dobro je poznat ovaj sastav, koji čine: Sanja Zelić, koja je svoje umijeće pokazala na klaviru, Ljiljana Milić, koja je bila zadužena za zvuk gitare, Darko Ružičić na harmonici, Boris Dukić je svirao klarinet i saksofon, a Dejan Đorđević kontrabas. Koncert je održan uz primjenu svih propisanih mjera i preporuka nadležnih organa.

"Argentinska muzika je muzika koja zrači energijom, a nastala je iz pokreta koje su izvodili argentinski plesači. Taj emotivni momenat spajanja dvije duše je tražio muziku u pratnji. Ta muzika, emotivna i jaka, i nas je kupila i već 20 godina je sviramo. U Banjaluci zaista imamo publiku koja prati naš rad i koja posjećuje naše koncerte. Za ovaj koncert tražila se karta više od samog početka", kazao je Darko Ružičić.

Posljednje dvije godine nastupaju pod nazivom "Libertango nuovo". Godinama su se mijenjali i članovi, ali već dvije godine nastupaju u istom sastavu.

"Publika je zaista željna kulture, to pokazuju i redovi za pozivnice i ulaznice ispred Banskog dvora. Drago nam je da za muziku koju mi izvodimo takođe postoji veliko interesovanje. Situacija sa virusom korona svima nam je poremetila planove. Mi muzičari ovisimo o publici i kretanju, tako da imam utisak da ovaj zastoj traje duže nego što zaista traje. U nekom narednom periodu planiramo da snimimo drugi kompakt-disk i prateći video-materijal", naglasio je Boris Dukić.

Kamerni ansambl "Libertango nuovo" postoji i radi od 2003. godine. Instrumentalno izvođenje umjetničke muzike i muzike argentinskog tanga od strane ovog sastava do sada je prepoznala brojna publika prisutna na samostalnim koncertima, manifestacijama i drugim kulturnim dešavanjima u gradu, regionu i inostranstvu. Članovi sastava "Libertango nuovo" posebno su ponosni na činjenicu da se i dalje uspješno bave promovisanjem kvalitetne muzike različitih pravaca, ali i da su začetnici razvoja ljubavi prema tango nuovu u našem gradu, pojave tango praktika i milongi, čime Banjaluka postaje dio velike evropske i svjetske tango scene. Kroz svoje postojanje "Libertango nuovo" je održao mnogo koncerata, od kojih svakako treba izdvojiti koncerte u Banjaluci, Sarajevu na festivalu "Sarajevska zima", gradu Gubio u Italiji, Požarevcu u Srbiji, Doboju, Gradišci, Prijedoru, Prnjavoru i mnogim drugima. Učestvovali su u mnogim manifestacijama humanitarnog karaktera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije