Muzika

"Banjalučanke" na renomiranom horskom takmičenju u Barseloni

"Banjalučanke" na renomiranom horskom takmičenju u Barseloni
Foto: Ustupljena fotografija | "Banjalučanke" na renomiranom horskom takmičenju u Barseloni

BANJALUKA - Nakon višemjesečnih i intenzivnih priprema, ženski kamerni hor "Banjalučanke" nalazi se pred novim takmičarskim izazovom i učešćem na renomiranom internacionalnom horskom takmičenju "Sing for Gold - World Choral Cup", koje će se u organizaciji Svjetske horske asocijacije "Interkultur - Musica Mundi" održati u Barseloni od 12. do 17. oktobra.

Osim u Barseloni, dio takmičarskih i pratećih aktivnosti će se realizovati i u obližnjem španskom gradu Kaljeji. Pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta, profesora Mladena Matovića, ženski kamerni hor "Banjalučanke" nastupiće kao jedini predstavnik Republike Srpske i Bosne i Hercegovine na ovom značajnom i licenciranom međunarodnom takmičenju, koje će okupiti više od 30 horova iz 23 države (Danska, Bugarska, Izrael, Češka, Južnoafrička Republika, Norveška, Portugal, Španija, Nizozemska..)

Hor će se, kako kaže Matović, predstaviti kompozicijama značajnih domaćih autora, a sve ansamble će ocjenjivati stručni žiri, sačinjen od uglednih svjetskih kompozitora, dirigenata i eksperata za horsku muziku.

"Imajući u vidu broj zemalja učesnica i kvalitet prijavljenih ansambala, izuzetna je čast i privilegija biti predstavnik svoga grada i republike na jednom ovakvom takmičenju i kao uvijek do sada, daćemo sve od sebe da opravdamo dosadašnje rezultate i visok rejting našeg hora", kaže Matović za "Nezavisne".

Dodaje da su od strane naše javnosti uvijek visoka očekivanja kada su u pitanju internacionalni takmičarski nastupi, ali da je nezahvalno davati bilo kakve prognoze jer, kako ističe, ljepota muzike kao vremenske umjetnosti upravo leži u tome što nijedan nastup ili bilo koje izvođenje neke kompozicije nikad nisu u potpunosti isti.

"Mnogo je faktora koji u datom trenutku odlučuju o konačnom rezultatu, a kako je ovo prvo veliko takmičenje na kojem učestvujemo nakon kovid pauze, sa značajnim brojem članova kojima će ovo biti debitantski takmičarski nastup, rezultat nam zaista nije toliko bitan, koliko želja da se horovi i horska muzika konačno vrate svojim redovnim aktivnostima i 'staroj normalnosti'. Mi ćemo naravno kao i uvijek dati svoj maksimum i s nestrpljenjem iščekujemo odlazak u Španiju", naveo je Matović.

U prethodnih  deset  godinа  hor "Bаnjаlučаnke" je ostvаrio nаjznаčаjnije rezultаte u svojoj istoriji osvojivši zlаtne medаlje nа tаkmičenjimа u Lincu, Amsterdаmu, Veneciji,  Malti, Budimpešti, Bаrseloni, Magdeburgu, Kalamati,  dvа olimpijskа srebrа osvojena su nа horskim olimpijаdаmа u NR Kini i Sjedinjenim Američkim Državama.

Najveći uspjeh u istoriji hora predstavlja osvajanje tri uzastopne olimpijske zlatne medalje na svjetskim horskim olimpijadama u Rigi, Sočiju i Južnoafričkoj Republici.

Zаhvаljujući ovim rezultаtimа ženski kаmerni hor "Bаnjаlučаnke" je uvršten nа zvаničnu rаng-listu 50 nаjboljih kаmernih horovа svijetа Svjetske horske аsocijаcije  "Interkultur - Musica Mundi".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije