Muzika

Banjalučanki Kristini Mlinar specijalna nagrada na "Slavjanskom bazaru" u Bjelorusiji

Banjalučanki Kristini Mlinar specijalna nagrada na "Slavjanskom bazaru" u Bjelorusiji
Foto: Ustupljena fotografija | Banjalučanki Kristini Mlinar specijalna nagrada na "Slavjanskom bazaru" u Bjelorusiji

Na takmičarskom festivalu zabavne muzike u okviru 31. Festivala umjetnosti "Slavjanski bazar" u Vitebsku, u Bjelorusiji, Kristina Mlinar iz Banjaluke osvojila je specijalnu nagradu za visok umjetnički domet u interpretaciji pjesme na slavenskom jeziku.

Ovo je nagrada koju dodjeljuje Ministarstvo kulture Republike Bjelorusije.

"Vrijedno sam se pripremala za ovaj festival i mislim da su moji nastupi mogli biti bolje vrednovani. Drago mi je da sam ostavila visok interpretatorski utisak i zbog toga ovu nagradu doživljavam kao posebno priznanje", izjavila je Kristina Mlinar.

Gran prix festivala osvojila je bjeloruskinja Ana Trubeckaja sa maksimalnim brojem bodova.

Festival je završen sinoć, a u dvije festivalske večeri nastupili su mladi pjevački talenti uzrasta od 18 do 31. godine iz 14 zemalja. 

Prve večeri izvodili su pjesme na jednom od slavenskih jezika, a druge svjetske hitove. 

Nakon zbrajanja osvojenih bodova na prvo mjesto plasirala se Marta iz Italije. Ruskinja Nansi i bugarkinja Dimitrina Germanova podijelile su drugo, a Bek Isailov iz Kirgistana i Marija Handanjan iz Jermenije treće mjesto. 

Predstavnica Srbije Marija Tasić nije uspjela da osvoji ni jednu od nagrada.

Kristina Mlinar je svoje muzičke korake započela sa nepunih pet godina u Dječjem horu "Raspevano proleće" u Požegi, a zvanično muzičko obrazovanje počela je da stiče u muzičkoj školi birajući instrument violinu. 

Trenutno završava master studije na Muzičkom konzervatorijumu "Giuseppe Tartini" u Trstu.

Festival umjetnosti "Slavjanski bazar" je u petak otvorio Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije. Svečana ceremonija otvaranja priređena je u kompleksu otvorenog amfiteatra grada Vitebska u prisustvu šest hiljada gledalaca.

Otvarajući ovaj festival, Lukašenko je naglasio koliko je on bitan u sferi kulturne saradnje i homogenizacije slovenskih naroda, ali i drugih naroda sa svih kontinenata. Njegovo trajanje, duže od tri decenije, učinilo ga je svjetskim kulturnim brendom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije