Muzika

Banjalučka filharmonija oduševila kod kuće

Banjalučka filharmonija oduševila kod kuće
Foto: N.N. | Banjalučka ilharmonija oduševila kod kuće

BANJALUKA - Kompozicije domaćih, ali i stranih autora našle su se na repertoaru Gudačkog orkestra Banjalučke filharmonije, koji je održan u nedjelju uveče u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Filharmonija je koncertnu sezonu privela kraju upravo u instituciji u kojoj ju je i počela - Banskom dvoru.

Publika, koja je i uprkos lošem vremenu ispunila Banski dvor, imala je priliku da uživa u kompozicijama domaćih autora Dalibora Đukića, Davida Mastikose, Mladena Jankovića, Tomislava Uhlika i Ivana Skendera.

Takođe, izvodili su i kompozicije svjetskih autora Bendžamina Britna, Otorina Respigija i Edvarda Elgara.

Ivan Otašević, direktor Banjalučke filharmonije, ocijenio je da je koncert bio izuzetno dobar, kao i da su prezadovoljni posjećenošću.

"Ove godine je Filharmonija imala svoju svakako najdinamičniju sezonu do sada, sa koncertnim nastupima u zemlji i u inostranstvu. Održali smo ukupno 15 koncerata, i to u Srbiji, Austriji i Bosni i Hercegovini. Koncerti u inostranstvu su bili posebno značajni za nas, budući da smo se trudili da kao svojevrsni ambasadori umjetnosti u RS predstavimo našu muzičku scenu iz oblasti umjetničke muzike", kazao je Otašević.

Publika je posebno nagradila soliste, soprana Dunju Simić, flautistkinju Mariju Pilipović i violinistu Ivana Otaševića.

"I pored činjenice da smo u Banjaluci nastupili ove godine na ukupno pet koncerata sa našim Simfonijskim i Gudačkim orkestrom, što je značajan broj nastupa u odnosu na prethodne godine, ostaje nada za redovnim, mjesečnim nastupima u gradu čije ime nosimo i u kome živimo i radimo, te da će ti nastupi biti češći u narednoj godini", istakao je Otašević.

Dodao je da se njihovi planovi za narednu godinu baziraju na aktivnom i kvalitetnom radu i promociji njihovih koncerata, na povećanju dinamike održavanja koncerata u zemlji i inostranstvu, ali i pojačanom naporu da se Banjalučka filharmonija institucionalizuje i da postane javna institucija.

"Time bi status muzičkih umjetnika u Republici Srpskoj bio trajno riješen i naši muzičari bi nakon završetka studija na Akademiji umjetnosti u Banjaluci našli svoje radno mjesto", naveo je Otašević.

Koncert je dio obilježavanja 85 godina postojanja Banskog dvora, a Banjalučku filharmoniju očekuje tradicionalni novogodišnji koncert, koji će biti održan 14. januara 2018. godine u Banskom dvoru sa početkom u 12 časova. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije