Muzika

Banjalučka filharmonija u petak pred bečkom publikom

Banjalučka filharmonija u petak pred bečkom publikom
Foto: N.N. | Banjalučka filharmonija u petak pred bečkom publikom
Milan Rakulj Milan Rakulj

BEČ - Banjalučka filharmonija, po riječima njenog direktora, violiniste Ivana Otaševića, trenutno bilježi najdinamičniju sezonu u svojoj kratkoj istoriji, a kao potvrda zapaženih rezultata i čak deset održanih koncerata u tekućoj godini, stigao je poziv za Beč. Naime, u svjetskoj prijestonici muzike, u renomiranoj koncertnoj dvorani, a u sklopu manifestacije "Dani Srpske i Srbije", gudački orkestar Banjalučke filharmonije nastupiće u petak uveče.

"U Beču će naš gudački orkestar, u organizaciji Vlade Republike Srpske, grada Banjaluka i Predstavništva Republike Srpske u Austriji, kojima ovom prilikom srdačno zahvaljujem na kontinuiranoj i značajnoj podršci, imati priliku da nastupi uz renomirane umjetnike iz Narodnog pozorišta u Beogradu, sa kojima ćemo se predstaviti bečkoj publici izvodeći poznate operske arije i napolitanske kancone. Solisti su renomirani umjetnici iz Srbije: soprani Jadranka Jovanović i Jasmina Trumbetaš, te sjajni tenor Dejan Maksimović", kazao je Ivan Otašević za "Nezavisne", dodajući da sve troje nabrojanih umjetnika imaju sjajne regionalne i evropske karijere te da je to za Banjalučku filharmoniju odlična prilika da njeni mladi muzičari steknu nova, značajna iskustva.

Dirigent s kojim će Banjalučka filharmonija sarađivati na ovom koncertu biće maestro Stefan Zekić, mladi umjetnik Narodnog pozorišta u Beogradu.

"Ovo je izuzetno važna saradnja za nas, budući da je Narodno pozorište u Beogradu jedna od najboljih operskih institucija u regionu. Ovaj koncert je svakako i veliko priznanje za naše dosadašnje aktivnosti, ali i velika odgovornost za nas muzičare, budući da su sve naše profesionalne želje i ambicije koje gajimo od našeg osnivanja 2010. godine, usmjerene ka predanom i vrijednom radu i najkvalitetnijoj mogućoj pripremi naših koncerata te konstantnom napretku", ističe Otašević.

On navodi da je Banjalučka filharmonija svakim novim kvalitetnim i uspješnim koncertom bliža glavnom cilju - institucionalizaciji filharmonije.

"Osnivanjem i institucionalizacijom Banjalučke filharmonije mi bismo ustanovili prvu i jedinu ustanovu kulture iz segmenta muzičke umjetnosti u Republici Srpskoj. U takvoj filharmoniji bi trebalo da budu stalno zaposleni naši sjajni muzički umjetnici koji dolaze iz čitave Republike Srpske, a koji, nažalost, u nedostatku posla u svojoj republici, traže zaposlenje u orkestrima iz regiona, pa su sada neki od naših bivših članova stalno zaposleni u orkestrima iz Sarajeva, Novog Sada, Podgorice i Beograda", riječi su Ivana Otaševića.

Činjenica da Republika Srpska još nema filharmoniju koja je javna ustanova, koja bi nastupala sa redovnom koncertnom sezonom i imala mogućnost da nastupi i kao operski orkestar i izvodi opere u Narodnom pozorištu Republike Srpske, kaže Otašević, predstavlja snažan motiv da nastave da se bore za osnivanje takve javne ustanove.

Solisti

* Jadranka Jovanović

* Jasmina Trumbetaš

* Dejan Maksimović

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije