Muzika

Banjalučke penzionerke pjesmom oduševljavaju publiku (VIDEO)

Banjalučke penzionerke pjesmom oduševljavaju publiku (VIDEO)
Foto: Velibor Tripić | Banjalučke penzionerke pjesmom oduševljavaju publiku (VIDEO)

BANJALUKA - Šesnaest banjalučkih dama odlučilo je da svoje penzionerske dane provede pjevajući, te su se iz ljubavi prema muzici odlučile da osnuju svoju grupu koja nosi naziv "Vrbaska svita".

Ekipa "Nezavisnih novina" je imala priliku da provede jedno veče sa njima, dok su se na probi pripremale za svoj koncert koji će održati 12. marta u Banskom dvoru.

Naime, ova grupa je registrovana kao "Banjalučka svita" prije tačno godinu dana, no građani ih prepoznaju i po nazivu "Vrbaska svita", jer je dio članica prethodno nastupao u okviru ove grupe.

Iako su osnovane prije godinu dana, one su već imale nekoliko nastupa pred banjalučkom publikom, koja nije krila svoje oduševljenje.

Broje 16 članova, odnosno dama koje uživaju pjevajući, ali one imaju i stručnu podršku, odnosno umjetničkog rukovodioca Predraga Simešića.

On je za "Nezavisne novine" kazao da je, kada su mu koleginice predložile da se osnuje ova grupa, već imao viziju u kom pravcu to treba da ide i kako će izgledati.

"Imao sam viziju kako sve treba da izgleda, odnosno želio sam da to bude drugačije u odnosu na neke druge ansamble. Ja kao muzički pedagog sam imao želju da spojim školski rad i starosnu strukturu, kao i vokalne sposobnosti članica, odnosno da nađemo kompromisno rješenje koje će biti prihvatljivo za sve. Mi u našem repertoaru imamo više žanrova, počevši od novokomponovane narodne muzike, kao i one izvorne tradicionalne narodne muzike, te obrade pojedinih narodnih pjesama koje su uradili neki od naših poznatih pjevača", kazao je Simišić.

Kako je rekao, pjesme koje one pjevaju su prilagođene godinama njihovih članica.

"Tražili smo pjesme koje se smatraju muzikom njihove mladosti, te radimo na tome da naš repertoar bude zanimljiv, raznovrstan, bez obzira na generacije i afinitete", kazao je Simešić.

Mira Bijelić je dugogodišnja penzionerka koja je odlučila da svoje penzionerske dane provede sa koleginicama pjevajući, a kako kaže, to joj je bila jedna od boljih odluka.

"Po zanimanju sam inače zdravstveni radnik, te sam nakon penzije odlučila da počnem sa pjevanjem. Kada je moja porodica čula da ja to želim, odmah su me podržali, a njihova podrška mi mnogo znači", kazala je Mira.

Zigmunda Karalić ističe da su se gotovo sve njihove članice manje-više u mladosti bavile muzikom i pjevanjem.

"Jako volim muziku i pjevanje. Skoro pa sve naše članice su u mladosti pjevale, pa smo napravile dužu pauzu, ali mislim da je sada pravo vrijeme, dok nas zdravlje služi, da nastavimo sa onim što smo počele u našoj mladosti", kazala je Karalićeva.

Karalićeva nam je rekla da se "pjevanjem duša širi", a sa njenom rečenicom složile su se sve njene koleginice iz grupe, ali i naša ekipa.

Koliko god da ste tužni i neraspoloženi, u društvu ovih dama nećete moći da se ne nasmijete i uživate u njihovoj pjesmi, a to je upravo emocija koja njih povezuje sa publikom.

"Emocije tokom naših nastupa su velike, ali ona najveća je sa publikom, što nama veoma znači. Reakcije ljudi oko nas su više nego pozitivne, ali kada prilikom nastupa vidimo da naša publika  zajedno sa nama pjeva, to je nešto što se ne može riječima opisati", kazala je Zigmunda.

Mila Mekterović, dugogodišnja penzionerka i bivša nastavnica matematike, članica je ove grupe od njenog osnivanja, a kako je kazala, muzika za nju predstavlja magične akorde koji čine ljepotu života.

"Muzika je lirska pučina između pluća i srca, a mi uživamo u stvaranju  i pjevanju. To su nama magični akordi koji čine ljepotu života, sa radošću svi dolazimo na probe i povezani smo zlatnom niti prema muzici, a to je ljubav", kazala je Mira, dodajući da je ljubav prema muzici kod nje prisutna još od malih nogu.

"S obzirom na to da sam čitav život provela kao  profesor matematike, muzika je bila po strani, ali sada sam došla u godine u kojima mogu da se muzici aktivno posvetim svim svojim bićem", kazala je Mira, a kako je kroz smijeh dodala, od svog unuka je preuzela profesora Simešića.

"Profesor Simešić je prije predavao mom unuku, a sada sam ja njegov učenik, iako inače mlađi idu ka starijima, kod mene je to obrnut slučaj", kazala je kroz smijeh Mira.

Kao što smo već rekli, Mira i njene koleginice se uveliko pripremaju za koncert koji će održati u Banskom dvoru, a kako je kazala, kod svih je prisutna kolektivna euforija.

"Mi smo odabrale ono što smo najviše željele, a to je upravo muzika. U našem timu vlada jedna kolektivna euforija, to je jedna ljubav i afinitet,  jedan fantastičan modus vivendi", kazala je Mira.

Banjalučani su odlučili da ih pred predstojeći koncert podrže, pa su tako od banjalučke književnice Nede Gavrić na poklon dobili pjesmu koja će, kako kažu, biti njihova himna, dok je narodni poslanik Nebojša Drinić odlučio da im pokloni haljine po želji kako bi na koncertu zasijale u punom sjaju.

"Kao i svi, i mi imamo naše vile i vilenjake, odnosno ljude dobrog srca koji su prepoznali naš rad i odlučili da nas podrže. Haljine koje se trenutno šiju za nas su smaragdnozelene boje kao i naš Vrbas, o kome pjevamo", kazala je Zigmunda.

Umjetnički rukovodilac Simišić ističe da pripreme za koncert teku krajnje ozbiljno, a kako je dodao, publika će imati priliku da uživa u deset pjesama koje su poznate svima.

"Na koncertu ćemo izvesti i našu pjesmu koju smo dobili na poklon, koja nosi naziv 'Puno mi je srce Banjaluke', a ja sam siguran da će građani  uživati, te ih ovom prilikom pozivam da dođu u što većem broju", kazao je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije