Muzika

Banjalučki "Dani flaute" čekaju bolje dane

Banjalučki "Dani flaute" čekaju bolje dane
Foto: N.N. | Banjalučki "Dani flaute" čekaju bolje dane

BANJALUKA - Festival "Dani flaute", koji je trebalo da bude održan od 6. do 8. novembra, prolongiran je zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Festival, koji je treću godinu zaredom trebalo da organizuje kvartet flauta "Flutete" u saradnji sa Muzičkom školom "Vlado Milošević" iz Banjaluke, biće održan u drugom terminu koji će u skladu sa situacijom biti naknadno saopšten.

"Dani flaute" u novembru ove godine trebalo je da budu održani treći put. S obzirom na to da nemamo manifestacija ovakvog tipa u RS, ali ni u BiH, odlučile smo se da okupimo flautiste iz naše zemlje i zemalja iz okruženja s ciljem da znanja i vještine sviranja proširimo, kao i uopšte muzičke vidike. Odazvali su se učenici osnovnih i srednjih škola i muzičkih akademija, njihovi nastavnici, ali i mnogo muzičara koji sviraju neke druge instrumente, kao i mnogo ljubitelja klasične i kamerne muzike. To je bio podstrek da nastavimo s namjerom da manifestacija postane tradicionalna i, naravno, iz godine u godinu bogatija sadržajima", kazala je u razgovoru za "Nezavisne" Sunčica Lončar iz kvarteta "Flutete".

Ona je podsjetila da su prošle godine, između ostalog, oformile i orkestar flauta koji su činili učenici flaute svih nivoa.

"Orkestar, koji je brojao oko 60 članova, nastupio je u prepunoj Vijećnici Banskog dvora. To je bio nesvakidašnji događaj u našem gradu. Sa velikim elanom pristupile smo i organizaciji trećih 'Dana flaute' i, na našu veliku radost, odazvali su se profesori iz Irske, Slovenije i Srbije koji su trebali da održe niz predavanja, masterklasova i radionica iz oblasti solističke, kamerne i orkestarske muzike, muzičke pedagogije, restauracije i reparacije instrumenata... Dakle, plan je bio da tri dana popunimo zvukom flaute u Banjaluci", istakla je Lončareva.

Međutim, prema njenim riječima, epidemiološka situacija je uticala vrlo nepovoljno zbog čega su odlučile prolongirati ovaj događaj i čekati neke bolje dane. "Mnoge kulturne institucije nastavile su s radom u smanjenom obimu, ali mi smatramo da ponuđeni sadržaji na 'Danima flaute' moraju biti dostupni svima prisustvom uživo, jer muzika i doživljaj muzike preko nekog medija ili u 'smanjenom' obimu ne može zadovoljiti ni izvođača ni publiku u pravom smislu. Zasad smo na stendbaju, a iskreno se nadamo da će naša nadanja i vjera u bolje sutra pomoći da se flautisti uskoro okupe u Banjaluci", zaključila je ona.

Pojasnila je da su ove godine imali situaciju da su mjesta za aktivne polaznike popunjena prvog dana objavljivanja konkursa, kao i najavljenu posjetu nekolicine duvačkih orkestara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije