Muzika

Banjalučki bend "Charna" objavio singl "Vrati me"

Banjalučki bend "Charna" objavio singl "Vrati me"
Foto: N.N. | Banjalučki bend "Charna" objavio singl "Vrati me"

Srećo, ne žali me, zbog moje sudbine/ Ja često oblačim osmijeh/ Večeras ne da mi se/ Vrati me, na mapu svemira/ Vrati me, tišina nervira, stihovi su nedavno preminulog muzičara i slikara Zlatka Mušića Zlaje, koje je ovjekovječio njegov nekadašnji bend "Charna" u pjesmi "Vrati me".

Pod punim imenom "Vrati me (In memoriam Zlatko - Zlaja Mušić)" zajedno sa video-spotom pjesma je objavljena juče u Banjaluci u produkciji Marka Tice.

Po Mušićevim tekstu i muzici pjesmu su vokalno i instrumentalno iznijeli članovi "Charne": pjevač David Jojić, basista Darko Karać i bubnjar Nemanja Gojković. Gitarsku podršku dali su Dragan Moconja iz benda "Tupas mene" i Srđan Lakić iz bendova "Voodoo Mojo" i "Benefit", na snimanju su učestvovali i članovi benda "Loryen", dok je spot potpisao Vedran Ševčuk Alf.

Spot je snimljen u banjalučkom "Shamrock pabu" i na nekoliko lokacija u gradu na Vrbasu. Kako se pored muzike Mušić uspješno bavio i slikarstvom i kako su mu omiljene teme bile upravo ulice Banjaluke, bend je odlučio da ih u spotu prikaže. Tematika spota je sjećanje na vrijeme kada je bend radio, svirao i putovao. Najpotresniji dio spota za one koji su poznavali Zlatka Mušića jeste kraj, kada kutije sa fotografijama benda preuzima Zlatkova supruga Jovana Jankovski-Mušić.

Frontmen "Charne" David Jojić kazao je da je Mušić ovu pjesmu napisao još 2013, te da je neka viša sila htjela da ista bude snimljena tek danas kao posveta njihovom pokojnom prijatelju i gitaristi.

"Dugo smo radili na ovoj numeri i beskrajno sam srećan što je konačno ugledala svjetlost dana. Drago mi je što će sada šira javnost moći da čuje ono što je on komponovao i ono što je on napisao. Ja želim da vjerujem da je Zlaja negdje gore, da je već čuo pjesmu, da nas posmatra i da nam se smije zbog svega što smo uradili u njegovu čast", ističe Jojić. 

Vođeni uspomenom na Mušića, svi muzičari koji su učestvovali u kreiranju pjesme bespogovorno su prihvatili saradnju.

"U svakom svom tekstu ili rifu Zlaja je lično preispitivao sebe, pisao je zdrave kritike društva i bio je u vječnoj utopijskoj potrazi za istinom. Muzičari i kompozitori koji iz ovakvih tema crpe inspiraciju su danas rijetkost, tako da smatram da je domaća scena njegovim odlaskom izgubila velikog umjetnika", kaže Jojić, otkrivajući da u arhivi benda koji su on i Mušić osnovali 2009. godine postoji još pjesama koje je napisao, a koje, nažalost, za vrijeme njegovog života nisu ugledale svjetlo dana.

Postoji i jedna nova numera, dodao je Jojić, za koju je Zlaja napisao tekst nekoliko dana prije nego što je umro.

"Želja mi je da objavim i ostale pjesme i da 'Charna' nastavi da postoji iako smo izgubili najvažnijeg člana našeg benda", zaključio je Jojić. Mušić je preminuo u aprilu od posljedica srčanog udara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije