Muzika

Banjaluka će obilježiti Svjetski dan muzike

Banjaluka će obilježiti Svjetski dan muzike
Foto: RTRS | Banjaluka će obilježiti Svjetski dan muzike

Preko 120 učesnika na 10 lokacija u gradu, svirajući 200 kompozicija petnaestak sati tokom dana, u ponedjeljak, 21. juna, obilježiće Svjetski dan muzike u Banjaluci, čime će se ovaj grad pridružiti gradovima slavljenicima kojih će ove godine biti 340 širom planete.

Ovo je najavljeno danas na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, koja je jedanaestu godinu organizator obilježavanja Svjetskog dana muzike u gradu na Vrbasu, dok su suorganizatori ove godine Muzikološko društvo Republike Srpske i Konfucijev institut Univerziteta u Banjaluci.

Program ovogodišnjeg obilježavanja najavili su Dušan V. Urošević, asistent na Katedri za dirigovanje na Akademiji umjetnosti, Dejan Trkulja, rukovodilac Odsjeka muzičke umjetnosti, i Anja Mudrenović iz Konfucijevog instituta.

"Svetski dan muzike je jedan muzički maraton koji se tradicionalno održava 21. juna bez obzira na to koji je dan u sedmici. Taj muzički maraton ove godine obuhvata oko 120 učesnika koji će na deset lokacija širom našeg lepog grada izvesti preko 200 dela kompozitora klasične umetnosti pre svega, ali i nekih popularnih žanrova, kineskih autora i mnogih drugih. Sam cilj je da mi muzikom obojimo grad, da muzika prosto uđe u neke prostorije gde je ne očekujemo. Takođe, ono što je nama izuzetno važno jeste da promovišemo naše studente i da predstavimo šta oni rade", kazao je Urošević.

Dejan Trkulja dodaje da je ponosan što se banjalučka Akademija umjetnosti uprkos epidemiološkim mjerama i ove godine pridružila obilježavanju Svjetskog dana muzike. Ono što je posebno bitno u vezi sa obilježavanjem ovog dana, istakao je Trkulja, jeste obrazovni karakter.

"Osvrnuo bih se na jednu jako važnu stvar, a to je obrazovni karakter koji mi takođe uvrstimo u naše obilježavanje Svjetskog dana muzike. To činimo posjetom obdaništima i vrtićima. Dakle, to je jedan zanimljiv sadržaj koji mi dijelimo sa mališanima. Sviramo im, pjevamo, družimo se s njima, prezentujemo im instrumente i za mene je to posebno važno i značajno jer u vrijeme kada sam ja bio mali tu je bio Branko Kockica, bio je čika Dragan Laković i toga više nema na televiziji, bar ja ne vidim, tako da mislim da su takvi sadržaji posebno atraktivni", ističe Trkulja, dodajući da će studenti i profesori svirati u vrtićima "Nataša", "Ježurka Ježić", "Plavi čuperak" i "Ježeva kućica".

Glavni dio programa biće održan u Gospodskoj ulici, a muzika će se čuti i u parkiću kod spomenika banu Milosavljeviću, u parku "Petar Kočić", atrijumu Gradske uprave, u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, Akademiji umjetnosti i na drugim lokacijama.

Ana Mudrenović iz Konfucijevog instituta rekla je da su oni četvrtu godinu suorganizatori ovog velikog događaja, te da je ovo, po njenom mišljenju, najljepši događaj u Banjaluci tokom godine.

"Ono što Konfucijev institut kroz učešće i kroz organizaciju ovog događaja želi da prikaže jeste da  promoviše kinesku muziku s obzirom na to da učesnici već nekoliko godina izvode kineske, što tradicionalne,  što moderne pop numere", navodi Mudrenovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije