Muzika

Banjalukom će opet odzvanjati zvuci flaute

Banjalukom će opet odzvanjati zvuci flaute
Foto: N.N. | Banjalukom će opet odzvanjati zvuci flaute

BANJALUKA - Manifestacija "Dani flaute" biće održana od 29. do 31. januara u Banjaluci, nakon prvobitnog otkazivanja u novembru zbog epidemiološke situacije u državi. Ova manifestacija je projekat kvarteta flauta "Flutete", koji je do sada bio realizovan u saradnji sa Muzičkom školom "Vlado Milošević" iz Banjaluke.

"Program je modifikovan u odnosu na predviđeni, ali zbog toga manifestacija nije izgubila ni na važnosti ni na kvalitetu. Prvobitni plan je podrazumijevao, uz solističku, još i kamernu i orkestarsku muziku, gdje bi polaznici sticali iskustva i koncertirali u manjim ili većim ansamblima. To sada iz epidemioloških razloga nije moguće, ali kompenzovali smo ove vrste muziciranja s ugošćavanjem eminentnih umjetnika koji će publici na koncertima predstaviti savremena djela pisana za flautu, pikolo i alt. To su naši dragi saradnici Laura Levai Aksin, Marina Nenadović i Snježana Pavićević", rekla je Sunčica Lončar, članica kvarteta "Flutete".

Lončareva je naglasila da su edukacija i poboljšanje ličnog kvaliteta neizmjerno važni za sve, kao i da ovom manifestacijom imamo šansu ići u korak sa svijetom. 

"Neprekidan rad na poboljšanju ličnog kvaliteta je od neizmjerne važnosti kako za učenika, tako i za nastavnika, kako za amatere, tako i za profesionalce. U svijetu je veoma prisutno usavršavanje u raznim oblastima interpretacije muzike mimo školskog sistema i mi, organizujući 'Dane flaute', pokušavamo ići u korak sa svijetom. Nadamo se da u tome i uspijevamo. Ovim putem bismo izrazile zahvalnost Ministarstvu prosvjete i kulture RS i GU Banjaluka koji su ovaj projekat finansijski podržali i nadamo se da smo na putu da ovo postane tradicija. Ovo je već treći put da Banjaluka odzvanja zvonkim zvukom flaute, i to tri dana", objasnila je Lončareva.

Zainteresovana publika koja iz epidemioloških razloga ne bude mogla prisustvovati događajima na "Danima flaute" moći će ispratiti sadržaj na YouTube kanalu kvarteta "Flutete".

"O bilo kojem poslu ili projektu da se radi, svima je u ovim uslovima teško funkcionisati. No, u našem slučaju otežavajuća okolnost je nemogućnost velikih okupljanja, što je veoma važno za popularizaciju muzike i samog događaja. Takođe, neki od saradnika zbog pooštrenih mjera nisu bili u mogućnosti da dođu, ali nadamo se već idući put da ćemo ugostiti Garetha McLearnona iz Irske i Roka Erjaveca iz Slovenije", naglasila je Lončareva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije