Muzika

Pratite nas na Google news

"Bela ćao" iz Novog Sada u svijet: Solidarnost sa Italijom

"Bela ćao" iz Novog Sada u svijet: Solidarnost sa Italijom
Foto: Ilustracija | "Bela ćao" iz Novog Sada u svijet: Solidarnost sa Italijom
Tanjug

Italijanska kompozicija, popularna među italijanskim partizanima u Drugom svetskom ratu "Bella Ciao", u izvođenju orkestra Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, od koga je i potekla inicijativa, biće prikazana u posebnom aranžmanu kako bi na svojevrstan način iskazala bliskost i solidarnost sa Italijom, ali i svim drugim zemljama u svijetu, koje su teško pogođene epidemijom virusa korona, navodi italijanska ANSA.

Iz Novog Sada u sijvet, solidarnost sa Italijom ali i cijelim svijetom, u kojem je pjesma popularna, naslovila je tekst italijanska agencija, koja citira direktora pozorišta u Novom Sadu Aleksandra Stankova.

Ističe se da će izvođenje "Bella Ciao" biti posvećeno prevladavanju velikih problema, i kako se naglašava, "noćne more" u koju je zapala Italija i dobar dio svijeta proteklih nedjelja.

Svi će svirati od svoje kuće, uključujući i direktora orkestra, italijanskog maestra Andreu Solinasa, a rezultat svega je horsko, veličanstveno izdanje "Bella Ciao", naveo je Stankov.

Stankov objašnjava da je otkazivanje koncerata i kulturnih dešavanja zbog epidemije virusa korona veliki udarac muzičarima i članovima orkestara.

"Mnoge osobe ostaju bez posla, ne samo umjetnici i muzičari. Štaviše, ostaju bez života i ovo je dramatičan i važan trenutak", rekao je Stankov i dodao da je Konstantin Blagojević uradio aranžman, a italijanski umjetnik Andrea Solinas prihvatio da bude dirigent orkestra u izvođenju "Bella Ciao".

To će, kaže, pokazati da smo zajedno i kada smo odvojeni i u svojim kućama, uz zahvalnost onima koji su uz nas, a i da se približimo publici.

"U mojoj zemlji sada je veoma popularna fraza - ''Odvojeni, ostanimo zajedno''. To je poruka koja je ključna", uvjerava Solinas.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije