Muzika

Pratite nas na Google news

Bend "The Rolling Stones" dobio svoj kamen na Marsu

Bend "The Rolling Stones" dobio svoj kamen na Marsu
Foto: N.N. | Bend "The Rolling Stones" dobio svoj kamen na Marsu
N.N.

​"Rolling Stones-i" su u svojoj legendarnoj karijeri dobili gotovo svaku zemaljsku počast, a sada i na Marsu prave rock istoriju. NASA je kamen veličine loptice za golf nazvala po bendu, a snimile su ga kamere sonde InSight lander.

Glumac Robert Downey Jr. najavio je počast krajem avgusta prije početka koncerta benda na Rose Bowl u Pasadeni, u Kaliforniji. Stadion se nalazi oko pet kilometara od NASA JPL laboratorije, koja upravlja misijom Mars InSight. „NASA nam je pružila nešto o čemu smo oduvijek maštali, sopstveni kamen na Marsu“, rekao je pjevač Mick Jagger. „Ne mogu da vjerujem. Želim da ga donesem i stavim iznad kamina.“

Do ovoga je došlo kada se InSight lander spustio na Crvenu planetu 26. novembra 2018. godine, pri čemu su njegovi mlaznjaci otkotrljali kamen otprilike metar dalje od njegovog prvobitnog položaja, ostavljajući trag za sobom, što ga je učinilo „kotrljajućim kamenom“ (rolling stone) u bukvalnom smislu. To je najduže kotrljanje kamena koje je NASA vidjela tokom sletanja na drugu planetu, navodi svemirska agencija u saopštenju.

NASA kaže da novo ime nije zvanično jer je Međunarodna astronomska unija zadužena za dodjeljivanje naučnih imena mjesta i objekata u Sunčevom sistemu, poput planeta, asteroida i lokacija na drugim svjetovima. Naučnici NASA često daju nadimke kamenju i geografskim karakteristikama kako bi im pomogli da ih razlikuju.

"Dakle, dok je ime Rolling Stones Rock neformalno, ono će se pojaviti na radnim mapama Crvene planete”, kaže se u izjavi NASA. NASA sonda InSight lander proučava duboku unutrašnjost Marsa, seizmičke aktivnosti i učestalost udara meteora. Takođe pruža dnevni vremenski izvještaj sa Marsa.

(CNN)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije