Muzika

Beogradska filharmonija slavi rođendan onlajn

Beogradska filharmonija slavi rođendan onlajn
Foto: Screenshot / Youtube | Beogradska filharmonija slavi rođendan onlajn

Beogradska filharmonija na današnji dan puni 97 godina, a svoj rođendan obilježava onlajn, emitovanjem kratkog dokumentarnog filma sa Američke turneje iz 2014. godine, na svom Youtube kanalu.

Beogradska filharmonija je osnovana 13. juna 1923. godine, a njen osnivač, umjetnički direktor i šef-dirigent, bio je Stevan Hristić, jedan od najznačajnijih srpskih kompozitora i dirigenata. Čuvenu "Ohridsku legendu", Beogradska filharmonija često izvodi na gostovanjima u svijetu, kao dio repertoara kojim predstavlja svoje nasljeđe.

Tako je bilo i prilikom Prve američke turneje u istoriji orkestra, koja je obuhvatila gostovanja u četiri najznačajnije dvorane ovoga kontinenta.

Američka publika je na nogama, uz višeminutne ovacije, ispraćala Beogradsku filharmoniju sa koncerata u Simfonijskom centru u Čikagu, Severans holu u Klivlendu, Muzičkom centru Stratmor u Vašingtonu, a pravi tijumf je obilježio posljednji koncert u Karnegi holu, u srcu Njujorka.

Kamera Mihajla Savića, autora ovog kratkog dokumentarnog filma, pratila je Filharmoniju oktobra 2014. godine i zabilježila emocije i raspoloženja muzičara prilikom najvažanije turneje u istoriji orkestra.

"Turneja po SAD predstavlja pobedu upornosti, volje i optimizma, kao i uspeh i ponos cele zemlje", poručuju iz Filharmonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije