Muzika

Beogradski sindikat: Narod svedoči istinu u CG, mi smo opevali

Beogradski sindikat: Narod svedoči istinu u CG, mi smo opevali
Foto: Screenshot | Beogradski sindikat: Narod svedoči istinu u CG, mi smo opevali

Nijedna država u 21. vijeku ne bi smjela da zabranjuje ulazak u zemlju muzičarima i drugim umjetnicima i to samo zato što njihova umjetnost nije po volji moćnicima, kažu članovi benda Beogradski sindikat kojima nedavno nije dozvoljeno da uđu u Crnu Goru i učestvuju na litijama u Podgorici.

"Umetnici i stvaraoci imaju svoju ulogu u društvu, tu su da opominju i da podsećaju, a ne samo da zabavljaju. Dzordž Orvel je onomad rekao "U vreme univerzalne prevare - reći istinu je revolucionarni čin". Tu istinu svedoči narod u Crnoj Gori, a mi smo poput starih guslara to samo opevali u pesmi 'Sviće zora'", rekli su oni u intervjuu za "Novosti".

Za "nadahnute pjesme" "Dogodine u Prizrenu" i "Sviće zora" hiphopere "Beogradski sindikat" mitropolit Amfilohije je odlikovao Ordenom sa zlatnim likom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca.

Na konstataciju da je narod pjesmu "Sviće zora" prihvatio, ali ne i u NATO kancelariji za hibridno ratovanje u Podgorici, Feđa Dimović kaže da im svakog dana skidaju preglede o čemu posjeduju i dokaze.

"Postoji ogromna disproporcija između broja pregleda i realne popularnosti naše pesme. Hibridno ratovanje na internetu nije nikakav mit ili teorija zavere već sušta realnost. Prosto je neverovatno da neko danas misli da je internet poslednji slobodni mediji, imajući u vidu da je nastao kao vojni projekat SAD", rekao je on.

Kako dodaje, imaju pouzdane informacije o tome da su timovi za hibridno ratovanje raspoređeni u više zemalja u okruženju.

Boško Ćirković potvrđuje da je pristup toj pjesmi i dalje ograničen, kao i njena vidljivost na njihovom kanalu.

Na pitanje da li su nepodobni samo u Crnoj Gori i Njemačkoj, Dimović kaže da su nepodobni i u Srbiji i u regionu jer, kako kaže nikada neće biti dio "saundtreka za uspavljivanje i zatupljivanje naroda".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije