Muzika

Berin Češkić objavio svoj prvi album

Berin Češkić objavio svoj prvi album
Foto: N.N. | Berin Češkić objavio svoj prvi album

Sarajevski kantautor Berin Češkić objavio je svoj prvi album - "The Naked Act", koji je sniman kod legendarnog sarajevskog producenta Marina Meštrovića, a na njemu se nalazi 10 pjesama na našem i engleskom jeziku, u raznim žanrovima kao što su bluz, rok, indi i tango. Sam umjetnik ističe da ovo izdanje može opisati kao postmoderni album zbog velikog broja muzičkih žanrova koji se nalaze na njemu.

"Prva pjesma je stari gospel, druga tango, treća pjesma na albumu je napravljena oko igre riječima. Tu su pjesme na dva jezika, jako stare akordne strukture koje se već dugo ponavljaju u folklornoj muzici, ali preko svega toga dođu elektronski instrumenti urađeni pomoću kompjuterskih simulatora pa je rezultat jako neobičan", istakao je Češkić.

Album je rađen i analogno i digitalno, sve je snimljeno preko kompjutera i onda provučeno kroz staru tehnologiju koju je producent Marin Meštrović koristio za snimanje osamdesetih, kada je studio otvoren.

"Tekstovi su krcati referencama i nema nikakvih 'čistih' ljubavnih pjesama ili pjesama o društvu ili sličnim temama o kojima naizgled svi sada pišu. Nema banalnih asocijacija, ni muzički, ni u tekstovima", dodao je Češkić.

Ostvarenje "The Naked Act" nije nastalo preko noći, a, kako sam umjetnik ističe, na njemu je radio četiri godine.

"Tri godine sam ga pokušavao uraditi sam jer napredak tehnologije dozvoljava elektronske instrumente, miksete i programe, a mikrofoni postaju sve jeftiniji. Međutim, nikako nisam mogao postići zvuk koji su imali stariji snimci koje sam volio, pa sam se okrenuo Marinu Meštroviću, koji ima poznati studio u Sarajevu otvoren osamdesetih. Marin je u svojoj dugoj karijeri već snimio svaku vrstu pjesme i sve zna napraviti. Radi sa velikom mudrošću i lakoćom", istakao je Češkić.

Umjetnik dodaje da je ritam sekcija, koju čine Esmir Mašić na bubnjevima i Mirza Begović na basu, brušena godinama sviranja po sarajevskim kafićima, jer su obojica bili u velikom broju bendova.

"Armin Jusuframić koji je svirao lid akustičnu gitaru i Svetozar Čanić na klaviru su majstori zanata i ne vjerujem da sam mogao naći bolje ljude bilo gdje, što se može vidjeti u Svetozarovom sviranju klavira na prvoj pjesmi, ili Arminovoj gitari na drugoj, koja je i postala prvi singl 'Blackhair'. Za kraj, fotografiju za naslovnicu mi je posudio jedan stari engleski fotograf Endru Eliot", kaže Češkić.

Novo izdanje sadrži i pjesme na engleskom jeziku, a, kako on dodaje, sam jezik konstruiše naše obrasce razmišljanja.

"Mi kad mislimo - mislimo jezikom. Dakle, različiti jezici su različiti načini razmišljanja. Jedna ideja se stvori u jednom, druga u drugom. Svaka pjesma je u svojoj srži neprevodiva", naglasio je Češkić i dodao da će u narednom periodu raditi na promociji novog materijala, kao i na snimanju video-spotova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije