Muzika

Bilja Krstić promovisala novi album

Bilja Krstić promovisala novi album
Foto: Nebojša Babić | Bilja Krstić promovisala novi album

​BEOGRAD - Etno muzičarka Bilja Krstić i njen orkestar ''Bistrik'' objavili su ženski konceptualni album "Biljur", ocijenio je rok publicista Petar Peca Popović, govoreći na promociji novog CD-a, u izdanju Kroacija rekordsa.

Popović je istakao da "Biljur" nosi "muški naziv, a zapravo je ženski konceptualni album", na kome su zabilježene pjesme iz regiona, odnosno našeg "emotivnog zavičaja i šire".

"Posle dugo godina imamo koncept ploču u našoj sredini. Pevati o ženama i njihovim iskustvima, danas dobija posebnu vrednost, kad su izložene progonima i maltretiranjima. To je jako dragoceno", ocijenio je Popović. 

Na albumu je zabilježeno osam tradicionala, među kojima su "Kaleš Angja", "Bolna ljuba, bolna leži", "Niška Banja" i "Kad ja pođoh na Bembašu". 

Najavljujući izdanje Kroacija rekords je saopštio da svaka pjesma donosi "uzbudljivu, potresnu i autentičnu priču, čije protagonistkinje su bile žene koje su se opirale ustaljenim društvenim normama, boreći se za pravo izbora". 

Pred prepunom prodavnicom Kroacija rekordsa "Jugoton" u Beogradu, Krstić se zahvalila izdavaču što je imao "želju da uzme mateirjal, presluša i oduševi se". 

"Bistrik do sad nije imao pokriveno hrvatsko tržište. Nadamo se da ćemo sa ovim albumom moći da zađemo malo i u Hrvatsku'', poručila je, između ostalog, Krstić.

Glumica Gorica Popović se prisjetila kako je upoznala Bilju Krstić 1970-ih na probi njihove grupe ''Suncokret'' u pozorištu Dadov, gdje ju je bio doveo Bora Đorđević, kao devojku sa "neodoljivim niškim akcentom, zastrašujuće muzikalnosti". 

Prema njenim riječima, Krstić je izrasla u "vrhunsku umetnicu, moćnog čuvara naše tradicije i perfektnog interpretatora".

"Prošlo je skoro pola veka, a Bilja sa fantastičnom upornošću i ljubavlju uspeva da na svetlost dana iznese note čitavog Balkana, ignorišući granice i predrasude", istakla je Gorica Popović.

"Biljur" u produkciji Pavla Bogdanovića donosi pjesme koje su, prema riječima Krstić, “rado pevane, vesele, setne, jednostavne, zahtevne, zaboravljene", a bile su izazov za izvođenje i aranžiranje u stilu Bistrika.

U Bistriku su klavirista Dragomir Stanojević, violinista Nenad Josifović, basista Bata Božanić, frulaš Nebojša Brdarić, i na pratećim vokalima i drugim instrumentima Maja Klinski, Ruža Rudić, Nataša Mihaljinac i Nevenka Bakoč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije