Muzika

Boemska rapsodija najslušanija pjesma iz 20. vijeka

Boemska rapsodija najslušanija pjesma iz 20. vijeka
Foto: N.N. | Boemska rapsodija najslušanija pjesma iz 20. vijeka

"Boemska rapsodija" /Bohemian Rhapsody/ legendarne rok grupe "Kvin" najslušanija je pjesma na internetu od onih koje su komponovane u 20. vijeku, navodi diskografska kuća "Juniverzal mjuzik grup".

Ova pjesma nastala je 1975. godine i vrlo često se mogla čuti na radio-stanicama, a pažnju je ponovo privukla novim filmom sa istim nazivom.

Video-spot je pregledan 1,6 milijardi puta.

Pjesma je krajem 1975. godine devet sedmica bila na prvom mjestu muzičkih rang-lista slušanosti, što ju je u to vrijeme činilo trećim hitom koji je najduže bio na toj poziciji.

Diskografske kuće "EMI" i "Elektra" tada su u Velikoj Britaniji htjele da skrate pjesmu, vjerujući da je sedam minuta predugo za slušanje te vrste muzike.

Ipak, prevagnula je ocjena da bi na taj način bio narušen sklad pjesme.

U istoimenom filmu, pokojnog frontmena grupe Fredija Merkurija glumi Rami Malek. Ostvarenje je, navode iz producentske kuće "Juniverzal", približio ovo muzičko remek-djelo mlađim generacijama.

Za pet sedmica, film je na blagajnama zaradio 600 miliona dolara.

I prema "Juniverzalovim" podacima sa veb-servisa za gledanje video-spotova - poput "Spotifaja", "Epl mjuzika" i "Dezera", "Boemska rapsodija" bez sumnje je najslušanija pjesma iz 20. vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije