Muzika

Boljšoj festival od ove godine postaje Kustendorf klasik

Boljšoj festival od ove godine postaje Kustendorf klasik
Foto: N.N. | Boljšoj festival od ove godine postaje Kustendorf klasik

BEOGRAD - Festival ruske klasične muzike čiji je osnivač Emir Kusturica, a koji se održava uz podršku kompanije "Gasprom njeft", od ove godine umjesto pod imenom Boljšoj festival", odvijaće se pod novim imenom "Kustendorf klasik".

Kustendorf klasik održaće se od 10. do 12. jula na Mećavniku, Mokra Gora pod istom idejom da se podrže talenti iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske kao i iz regiona Rusije.

Tokom tri dana mladi muzičari će se takmičiti u vještini izvođenja ruske klasične muzike u dvije starosne kategorije od 13 - 17 godina i od 18 - 25 godina, za glavnu nagradu festivala Zlatnu matrjošku.

Konkurs za učešće u takmičarskom programu otvoren je do 10. juna, a pravo prijavljivanja imaju svi učenici muzičkih škola i studenti muzičkih akademija.

U takmičarskom dijelu programa učesnici su obavezni da izvedu jednu kompoziciju ruskog (sovjetskog) autora (originalno delo ili adaptacija) ili obradu ruske narodne pjesme/melodije napisane (obrađene) od strane ruskog kompozitora ili izvođača. Ostatak takmičarskog programa može da obuhvata djela i ruskih i srpskih (uključujući i zemlje bivše Jugoslavije) autora ili izvođača i djela svih ostalih kompozitora klasične muzike.

Program sedmog festivala "Kustendorf klasik" tradicionalno će biti ispunjen nastupima zvijezda svjetskog nivoa.

Do sada su na festivalu svoja majstorska umijeća prikazivali proslavljeni pijanisti Denis Macujev, Aleksandar Madžar, Jurij Rozum, violinisti Nemanja Radulović, Roman Simović, Julijan Rahlin, Aljona Bajeva, Tatjana Samuil, violončelisti Narek Haknazarijan i Justus Grim, solo pevači Zoran Todorović i Milijana Nikolić kao i najistaknutiji dirigent današnjice, maestro Valerij Gergijev.

Program ispunjavaju i Majstorski kursevi za mlade talente koje drže poznati muzičari, gosti festivala.

Festival je oformio i poseban simfonijski orkestar koga čine iskusni muzičari i studenti muzičkih akademija.

Simfonijskim orkestrom diriguje maestro Srboljub Dinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije