Muzika

Bora Đorđević: Narod peva umesto nas

Bora Đorđević: Narod peva umesto nas
Bora Đorđević: Narod peva umesto nas

Srbijanska rok grupa "Riblja čorba" prvi put u 36 godina dugoj karijeri sutra će održati prvi od dva akustična koncerta "'Čorba' se čuje i bez struje" u beogradskom Sava centru.

Tim povodom razgovarali smo sa Borom Đorđevićem, frontmenom grupe, koji nam je otkrio zašto prvi put nastupaju i zvanično "bez struje", šta će ponuditi publici, te kako su došli od "seoske" svirke do enciklopedije "Britanika".

NN:  Ako se prvi put nešto događa, znači li to da opravdavate etiketu "mlade i perspektivne beogradske grupe" koju često sami dajete "Ribljoj čorbi"? I da li se radujete akustičnim koncertima?

ĐORĐEVIĆ: Veoma se radujem ovim koncertima, istina je da "Riblja čorba" do sada nije svirala ovakve koncerte i u početku sam se protivio takvoj ideji. Smatrao sam da je to prodavanje starih stvari upakovanih u novo ruho i da to nije u redu. Međutim, kad smo u set listu ubacili sedam-osam pesama koje odavno nismo svirali, koje su potpuno novo osveženje, kad su probe počele i kad smo zajedno sa njima ubacili dve potpuno nove pesme koje ćemo na ovom koncertu premijerno izvesti - taj koncert je dobio smisao i deluje krajnje sveže i izuzetno lepo. Mi se na probama bezgranično zabavljamo i mislim da smo mladi i perspektivni, ne po godinama, nego po entuzijazmu, koji je još prisutan u "Ribljoj čorbi".

NN: Pošto će neke nove pjesme prvi put na "test" kod publike, kad možemo da očekujemo novi album?

ĐORĐEVIĆ: Osim pesama koje će sada biti prvi put izvedene, tekstovi za novi album su spremni, stoga ne mogu reći kada će biti. Nismo opterećeni datumima, kada to sve sazri i kada dobije svoju pogodnu formu, mi ćemo sigurno izbaciti novi album.

NN: Koncert ima simboličan naziv "'Čorba' se čuje i bez struje". Da li se ikad desilo da vam je nestalno struje na koncertu i, ako jeste, kakvim ste metodama tada pribjegli?

ĐORĐEVIĆ: Dešavalo se milion puta (smijeh).

NN:  Recimo na živoj ploči "U ime naroda", kada ste rekli "ni struja nam ništa ne može"?

ĐORĐEVIĆ: Tad je crk'o osigurač i ostavili smo tu verziju onakva kakva jeste. "Lutku sa naslovne strane", na poslednjim koncertima, kao i tada, nije potrebno ni da sviramo. Narod peva umesto nas. Nekad smo se zaista, pošto mi imamo strašno dugu kilometražu, uključivali na banderu u selima koja nemaju provedenu struju: ode menadžer, popne se na banderu, pa donese struju na binu. I takve stvari su se dešavale.

NN:  Da li Vam je poznato da su u elitnu "Antologiju srpske poezije 1847 - 2000" u izdanju "Brankovog kola", autora Nenada Grujičića, ušle Vaše dvije pjesme - "Kolege" i "Na onom otoku (ostrvu) neki su otekli, a neki su se ostrvili", i šta mislite kako Vas te dvije pjesme predstavljaju među 290 pjesnika?

ĐORĐEVIĆ:  Pa, znate šta, ako je to izbor mog časnog kolege, ja mogu samo da se složim i to mi imponuje jer sam u dobrom društvu. Znam da je izašla "Antologija". Možda za vaše čitaoce, ne znam da li znaju ili ne, da otkrijem i to da je "Riblja čorba" ušla u enciklopediju "Britanika". Tako da nas ima svuda. Recimo nedavno je bila jedna anketa u Švajcarskoj šta ljudi najviše vole da slušaju i u njihov uži izbor ušli su "Stonesi", Bijons, Željko Joksimović i "Riblja čorba".

NN:   Gdje vidite pjesme "Riblje čorbe" i pjesme iz Vaših knjiga poezije za nekih 100 godina, ako se uopšte može pričati o tome?

ĐORĐEVIĆ:  Ja samo mogu da se nadam da će nešto ostati iza mene, a sa sigurnošću mogu da budem spokojan po tom pitanju samo jer sam napisao pesmu "Pogledaj dom svoj, anđele" i još neke pesme koje lično volim. Kažem, mnoge pesme su ušle u antologije, neke su ušle u lektiru. "Riblja čorba" je zastupljena u udžbeniku za muzičko obrazovanje za srednje škole i u udžbeniku istorije za osmi razred osnovne škole ovde u Srbiji, tako da sam veoma srećan i zadovoljan, što ne znači da sam završio svoje. (smijeh)

NN:   Svojevremeno ste izjavili da Vas je Duško Radović učio da "štedite reči", Zoran Radmilović ponašanju na sceni, a Džeger i Ričards svirci. Šta mislite koliko su važni uzori i kakav mislite da je Vaš uticaj da muzičku i pjesničku scenu u posljednje tri i po decenije?

ĐORĐEVIĆ:  To je velika odgovornost, pre svega, i ja se trudim da pedagoški budem koliko-toliko ispravan. I dalje govorim ono što mislim, a malopre sam na sajmu knjige bio sa jednim od svojih uzora i zbog njega kasnim na probu. Njegovo ime je Matija Bećković. Deca su došla da se slikaju sa mnom i onda se zeznu i kažu: "Boro, ti si najveći." Reko' nisam ja najveći, ovaj čika je najveći.

Ponavljao bi iste greške

NN:  Da se ponovo rodite, bez čega ne biste mogli - muzike, žena, kafana, pecanja, kladionice, politike?

ĐORĐEVIĆ: Kada bih se ponovo rodio, ja bih ponavljao sve iste greške i opet ništa ne bih naučio na njima, što dokazuje i jedna od mojih novih pesama koja se zove "Od greške do greške":  "U budućnost crnju išao sam peške bosonog po trnju. Zbog svega se kajem, par krvavih nogu, suočen sa krajem, pokazaću Bogu. I eto pri kraju životnoga veka nema me u raju, pakao me čeka. Da se čudo desi, moliću se Bogu, veliki se gresi praštati ne mogu. Svaki greh me šalje lukavom s dva roga, ali ja i dalje verujem u Boga."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije