Muzika

Bosnić i Stanišić u Banskom dvoru: Publika izvlačila pjesme iz šešira

Bosnić i Stanišić u Banskom dvoru: Publika izvlačila pjesme iz šešira
Foto: N.N. | Bosnić i Stanišić u Banskom dvoru: Publika izvlačila pjesme iz šešira

Davorka Daša Bosnić, vokal, i Damjan Stanišić, gitara, održali su u ponedjeljak uveče koncert u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor.

Publika je uživala u jedinstvenom izvođenju ovog vokalno-instrumentalnog dua, koji je izveo neke od najljepših ruskih romansi, kao i poznate numere tradicionalne muzike.

Kako Bosnićeva kaže, romansa je sredstvo i dragulj, koji čuva tajne vremena, snagu naroda i njegovog opstanka. Pored njihovog nadahnutog nastupa, ovaj koncert ostaće zapamćen i po tome što je publika izvlačila papiriće s nazivima pjesama iz šešira i tako birala pjesme koje su izvodili, a Daša i Damjan ističu da su uživali u energiji koju su zajedno stvorili.

"Ovaj koncert je naš nastavak traganja koje smo započeli pre dve godine. Onda smo naravno bili ometeni situacijom koju smo svi doživeli svako na svoj način. Tragamo kroz zvuk za emocijom koju nosimo u sebi, a ne znamo korene, a zapravo muzika daje te korene. Nas dvoje pokušavamo da ukrotimo naše energije tražeći ono što nas spaja kroz energiju pesme koju odaberemo. Uživamo u izvođenju romansi, nije važno sa kojeg su podneblja. Nekako smo se otuđili i mislim da nas dvoje instinktivno želimo da se prizemljimo, a još uvek ne znamo šta je to zapravo, odgovore tražimo u muzici", kazala je Davorka.

Damjan Stanišić naglasio je da je na sceni Banskog dvora bio sa četiri ljepotice, Dašom i tri prelijepe gitare.

"Jedna je Daša koju mi je Bog dodelio, a tri sam dobio na poklon od Zorana Kuvača, banjalučkog majstora gitara", objasnio je Damjan.

Davorka Daša Bosnić rođena je u Istri u Pazinu, odrasla je u Crvenki, a školovala se u Crvenki, Vrbasu i Beogradu. Studije kliničke psihologije započela je na Univerzitetu u Beogradu 1978. godine. Apsolvirala je 1983. godine i okrenula se muzici, prekinuvši studije pred završnim ispitom. Muzičko iskustvo stekla je u Akademskom horu "Branko Krsmanović" pod umjetničkim rukovodstvom Darinke Matić Marović.

Damjan Stanišić rođen je 1970. godine. Zaljubljenik je u zvuk gitare i izvođaštvo još od vremena kada je pohađao i za tri godine završio nižu muzičku školu u rodnoj Loznici. Srednje muzičko obrazovanje stekao je u Beogradu, a nakon toga i prvo pedagoško iskustvo kao nastavnik gitare u Šapcu.

Žudnja za daljim akademskim usavršavanjem odvela ga je u Niš, gdje je, u potrazi za smislom u besmislu vremena devedesetih, zahvaljujući nadahnutosti profesora Suzane Kostić, Vesne Petković i Srđana Jaćimovića doživio ličnu i profesionalnu renesansu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije