Muzika

Božo Vrećo za 'Nezavisne': Sevdah će biti moja vodilja u stvaranju filmske priče

Božo Vrećo za 'Nezavisne': Sevdah će biti moja vodilja u stvaranju filmske priče
Foto: N.N. | Božo Vrećo za 'Nezavisne': Sevdah će biti moja vodilja u stvaranju filmske priče

Čovjek koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim kako zbog svog jedinstvenog glasa, tako i zbog svog izgleda, interpretator sevdalinki Božo Vrećo uporno niže nove uspjehe. Posljednji u nizu je vijest da će raditi kompletnu muziku za novi film Lordana Zafranovića.

Koliko se ovaj umjetnik obradovao ovoj saradnji pokazao je i njegov status na društvenim mrežama, u kojem je, između ostalog, naveo da mu je Zafranović, koji je jedan od naših najznačajnijih reditelja, ukazao povjerenje i čast da radi kompletnu muziku za njegov novi film, koji će se snimati u Češkoj.

"Ovih dana radim na tome i srce mi je puno", napisao je Vrećo.

Kakva će to muzika biti, kako je došlo do saradnje i koliko mu ona znači, ali i da li će uskoro gostovati u Banjaluci odgovarao je Vrećo kratko u razgovoru za "Nezavisne".

NN: Koliko Vam znači činjenica da Vas je jedan od najcjenjenijih reditelja našeg regiona pozvao da radite muziku za njegov novi film?

VREĆO: Znači mi beskrajno puno jer neko poput Lordana Zafranovića ko prepozna vašu autorsku muziku za svoj film i vaš glas kao komunikaciju u filmu mora da vas izuzetno cijeni i voli. Uzajamna je to emocija. Lordanovi filmovi su za mene nenadmašna umjetnost i u njima sam uvijek prepoznavao tragičnost i melanholiju o kojoj ja pjevam i pišem. Jako sam počastvovan i sretan zbog svega i već znam kako treba zvučati sve u filmu, no dakako da imam potpunu slobodu da stvaram jer tek tada nastaju pjesme iz srca.

NN: Da li je ovo Vaše prvo iskustvo takve vrste ili je i ranije možda bilo nekih sličnih saradnji na filmu?

VREĆO: Radio sam već na dokumentarnom filmu "The Fog of Srebrenica" Samira Mehanovića, gdje je moja pjesma "Osman" zapravo vodilja kroz ljudsku patnju i tugu majki koje oplakuju svoju djecu, te za  priznate baletne predstave i pozorišne monodrame.

NN: Imate li već u glavi neku viziju šta ćete konkretno pisati i kako bi ta muzika trebalo da zvuči?

VREĆO: Muzika u filmu će biti prepuna emocija, i ljubavna i tragična i melanholična i dert. Zapravo, moja duša će otpjevati sve što ima za reći i neka sevdah bude zvijezda vodilja u stvaranju te čudesne priče.

NN: Vaš koncertni raspored je prilično gust. Hoće li u nekom narednom periodu biti prilike da nastupate ponovo u Banjaluci?

VREĆO: U Banjaluci ću biti u julu na tvrđavi Kastel i jako se radujem ponovnom koncertu u tom divnom gradu. Dolazim sa krasnim muzičarima i bit će to čarobna noć a što se tiče same muzike za film koju stvaram. Na tekstovima već radim uporedo s radom na petom albumu, koji će ugledati svjetlost dana u junu ako bog da. Ponosan sam jer moj peti autorski album izlazi za "Croatia Records", jednu od najuglednijih produkcijskih i izdavačkih kuća na Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije