Muzika

Brejcha za "Nezavisne": Opstati na sceni godinama posebna je vrsta takmičenja

Brejcha za "Nezavisne": Opstati na sceni godinama posebna je vrsta takmičenja
Foto: N.N. | Brejcha za "Nezavisne": Opstati na sceni godinama posebna je vrsta takmičenja

Poznati njemački DJ i producent Boris Brejcha najavio je svoj nastup na ovogodišnjem izdanju "Exit" festivala, koji će biti održan od 4. do 7. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

Ovaj umjetnik je svoju karijeru započeo 2006. godine objavom singlova "Monster" i "Yellow Kitchen", a kasnije su uslijedile trake "Die Maschinen Sind Gestrandet", "My Love" and "Lost Memory", u kojima je kombinovao unikatan zvuk s velikim spektrom raznovrsnosti.

Njegov rad je ocijenio i magazin elektronske muzike "Raveline" te je Boris proglašen za izuzetan talenat 2007. godine. Ovaj umjetnik iz Njemačke zaslužan je i za nastanak novog muzičkog žanra, koji se pripisuje isključivo njemu, a u pitanju je High-Tech Minimal, koji je 2012. godine prvi put opisan kao inteligentna muzika sutrašnjice.

U intervjuu za "Nezavisne" Boris Brejcha govori o najavljenom nastupu na "Exit" festivalu, značenju maske iza koje se krije, izazovima s kojima se susreću umjetnici današnjice, kao i novim projektima koje najavljuje za kraj godine.

NN: Najavljen je Vaš nastup na "Exit" festivalu. Možete li nam reći šta planirate da predstavite publici?

BREJCHA: Ove godine se vraćam na "Exit" s mnogo nove muzike. Početkom 2019. godine imao sam nekoliko slobodnih mjeseci, pa sam producirao mnogo nove muzike. Za moj "Exit" festival DJ set spremiću miks novih izdanja, ali i mnogo starijih. Veoma se radujem tom nastupu.

NN: Vjerovatno često dobijate ovo pitanje, a tiče se maske. Možete li nam reći postoji li neka priča iza maske koju nosite i koje je njeno značenje?

BREJCHA: Zapravo ne postoji neka posebna priča iza maske. Kada sam započinjao karijeru kao DJ 2006. godine, želio sam da budem drugačiji od ostalih izvođača. Moj prvi nastup, prvi u životu, desio se u Brazilu i razmišljao sam o karnevalu u Rio de Žaneiru, zato sam odlučio da nastupim pod maskom. Moram priznati stvarno mi se svidjelo. Maska stvara posebnu atmosferu na stejdžu. To znači da ne postoji posebno značenje same maske.

NN: Izvođači danas koriste društvene mreže za promociju svog rada, ali i kao sredstvo za komunikaciju s obožavocima. Koliko Vi često koristite mreže i koliko su Vam one važne?

BREJCHA: Po mom mišljenju, društvene mreže su veoma važne. Uvijek sam povezan sa svojim obožavaocima i trudim se da odgovorim na svaku poruku koju dobijem. Nije potrebno svaki put odgovarati tako što ćete pisati velike romane, dovoljno je da pošaljete i smajlija, vaši obožavaoci će to znati da cijene i poštuju. Naravno, oni će to i zapamtiti i ovim alatom, putem kojeg ulazite u interakciju s obožavaocima, pokazujete upravo njima da ste vi normalna osoba baš kao i oni.

NN: Život svjetski poznatog DJ-a je veoma stresan. Vi putujete širom planete i stalno ste u pokretu. Kako inače pronalazite vrijeme za opuštanje i priliku za stvaranje novih traka?

BREJCHA: Zapravo, meni je veoma lako. Prije tri godine sam odlučio da pređem iz grada na selo. Svaki put kada se vratim s nekog svog vikend nastupa, koji naravno može biti veoma stresan, dođem u svoju kućicu na selu i to je moj lični odmor tokom radne nedjelje. Nema grada, nema automobila, nema buke. Samo ptice i vjetar. Upravo ova situacija i prilika daju mi snagu da stvaram novu muziku.

NN: Kada smo kod nove muzike, da li su u najavi neke nove trake koje će izaći do ljeta?

BREJCHA: Da, znam da je prošlo mnogo vremena od mog posljednjeg izdanja i zato sam veoma srećan što mnogo toga izlazi ove godine. Prije samo sedam dana sam potpisao ugovor s "Ultra Musicom", radimo naporno na izdavanju novih singlova i naravno novog albuma do kraja godine. Za nekoliko nedjelja startovaćemo s prvim singlom i veoma se radujem tome.

NN: Kada pogledate unazad, postoji li nešto što biste željeli da promijenite u karijeri?

BREJCHA: Dugo sam razmišljao o tome i mogu vam reći da definitivno ne bih mijenjao ništa. Sve što se događalo proteklih nekoliko godina, događalo se s razlogom i ne postoji ništa zbog čega bih to promijenio. Mislim da bi, ako bih promijenio samo jednu malu stvar iz prošlosti, to uticalo na cijelu budućnost.

NN: Tokom bogate karijere da li Vam se desila nekada neka interesantna anegdota tokom nastupa koju ćete rado pamtiti?

BREJCHA: Najzanimljivija stvar koja se meni dogodila je bila na "Awekings" festivalu prošle godine. Trebalo je da nastupim pod velikim šatorom koji ima kapacitet do 4.000 ljudi. Kada sam stigao na festival odlučio sam da provjerim kako se zabavlja publika u šatoru. Bio sam veoma šokiran kada sam vidio da je plesni podijum potpuno prazan 20 minuta prije početka mog nastupa. Sjećam se da sam se veoma uplašio te da sam izašao iz šatora i otišao po neki alkohol. Pet minuta prije nego što će moj nastup početi vratio sam se u šator, koji je bio ispunjen do posljednjeg mjesta. Vjerujem da je za tih manje ili više od 15 minuta kapacitet šatora bio daleko prekoračen. Bila je ovo veoma otkačena situacija.

NN: Postoji veliki broj DJ izvođača širom planete. Koliko je teško ostati svoj i drugačiji od ostalih?

BREJCHA: To je tačno, postoji veliki broj DJ izvođača. Izbaciti svoj prvi singl nije toliko komplikovano, zapravo uopšte nije teško, ali ostati na sceni godinama je zapravo posebna vrsta takmičenja. Morate iznenaditi obožavaoce, ali i samog sebe. Svaki put ponovo i ponovo. Da bi ste bili drugačiji od ostalih morate se fokusirati i raditi samo ono što volite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije