Muzika

Brexit staje na put slobodi umjetnosti

Brexit staje na put slobodi umjetnosti
Foto: N.N. | Brexit staje na put slobodi umjetnosti

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije donio je velike promjene tamošnjem stanovništvu, ali na ovu veliku promjenu nisu ostali imuni ni umjetnici. Britanski Home Office je objavio da će se za umjetnike zabavljače iz Evropske unije primjenjivati ista pravila koja se trenutno primjenjuju na njihove kolege koji nisu građani Evropske unije.

Trenutno umjetnici i njihovi sastavi mogu slobodno da putuju iz Evropske unije u Ujedinjeno Kraljevstvo i obrnuto bez zahtjeva za radne dozvole ili vize. Ali pošto prestane sloboda kretanja, i umjetnicima iz EU i onima koji nisu iz EU trebaće viza "Tier 5" za nastup u Velikoj Britaniji, odnosno za učestvovanje na takmičenjima ili audicijama, promotivnim aktivnostima, radionicama, predavanju o svom radu i učestvovanju u kulturnim događanjima ili festivalima.

Ovom najavom, ukratko spomenutim političkim dokumentom, Home Office dolio je hladnu vodu u nadu da će britanska muzička industrija ostvariti recipročne aranžmane između Velike Britanije i Evropske unije omogućujući umjetnicima da nastave da se kreću i rade bez dodatnih papira ili troškova.

Kao odgovor, asocijacije muzičke industrije u Velikoj Britaniji zatražile su izdavanje dvogodišnjih radnih viza kako bi se donekle olakšala situacija umjetnicima da bi mogli slobodno da putuju na relaciji Evropska unija - Velika Britanija zbog posla. Odluka takođe otkriva razlike u mišljenjima unutar Vlade nakon što je ministar kulture Najdžel Adams prošlog mjeseca rekao da je apsolutno neophodno zaštititi slobodno kretanje umjetnika nakon 2020. godine.

U intervjuu za "Music Week" Debora Anets, izvršna direktorica Udruženja muzičara, rekla je da su duboko razočarani činjenicom da je isključeno slobodno kretanje muzičara i ostalih umjetnika iz EU.

"Zamolili bismo i američku vladu da ponovo razmotri naš poziv za dvogodišnju višestruku vizu. Bilo koji budući imigracijski sistem ne postoji izolovano i ima ogromne posljedice na pregovore o trgovinskim ugovorima između EU i SAD i uzajamnim dogovorima. Od vitalnog je značaja da svaki imigracijski sistem podržava muzičare koji će morati da gostuju u EU nakon Brexita", izjavila je Anetsova.

U budućnosti muzičari iz inostranstva koji žele da nastupe u Velikoj Britaniji moraće da imaju minimalna primanja od 33.000 evra da bi zadovoljili uslove za dobijanje radne vize. Novi zakon će stupiti na snagu 31. decembra ove godine, a Vlada Tereze Mej objašnjava da će na taj način dati prioritet visokokvalifikovanim radnicima, odnosno muzičarima koji će "favorizovati talenat i vještinu, a ne nečiju nacionalnost". Podsjećanja radi, muzičari iz Velike Britanije počevši od sastava "The Beatles", "Rolling Stones" pa do novijih grupa poput sastava "Coldplay" formirali su muzički ukus planete Zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije