Muzika

Brus Dikinson pred Sarajlijama: Emotivan susret nakon 29 godina

Brus Dikinson pred Sarajlijama: Emotivan susret nakon 29 godina
Foto: Dnevni avaz | Brus Dikinson pred Sarajlijama: Emotivan susret nakon 29 godina

SARAJEVO - Uz gromoglasni aplauz i ovacije, svjetski poznati muzičar Brus Dikinson, frontmen kultnog britanskog heavy metal sastava Iron Maiden, stao je večeras pred publiku u prepunoj sarajevskoj dvorani "Mirza Delibašić" i uz riječi "Scream for me Sarajevo" pozdravio sve prisutne, predstavio večerašnje izvođače te najavio koncert iz dva dijela.

U prvom je dijelu publika je uživala u laganim melodijama klasične muzike orkestra pomiješanim s žestokim rock elementima, nakon čega je na pozornicu izašla zvijezda večeri.

Grupa muzičara predvođena Dikinsonom, uz Zagrebačku filharmoniju, besprijekorno je izvela najveće hitove Deep Purplea, dijelova "Sarabande" (drugog Lordovog solo albuma) te orkestralne premijere hitova iz solo karijere Dikinsona "Jerusalem" i "Tears Of The Dragon".

Sarajevo se našlo na listi planiranih nastupa i gradova u sklopu turneje "Jon Lord’s Concerto For Group And Orchestra", posvećene muzici osnivača legendarne grupe Deep Purple i britanskog klavijaturiste i kompozitora Džona Lorda.

Veliki interes za koncert

U dugim redovima ispred dvorane, uoči koncerta, stajali su posjetioci iz cijele BiH, ali i regiona i ostatka Evrope. S velikim očekivanjima iščekivali su početak koncerta, a za pojedine je ovaj događaj veoma emotivan momenat zbog sentimentalnih veza Brusa Dikinsona sa Sarajevom.

Naime, Dikinson je u Sarajevu nastupao i prije 29 godina. Zbog toga je 2018. godine proglašen Počasnim građaninom Sarajeva.

Nakon nastupa u Bukureštu, dva koncerta u Sofiji te večerašnjeg spektakla u Sarajevu, turneja će se 24. marta nastaviti u Zagrebu, a dan kasnije u Ljubljani.

(N1)

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije