Muzika

"Dani Vlade Miloševića" od 7. do 15. juna u Banjaluci

"Dani Vlade Miloševića" od 7. do 15. juna u Banjaluci
Foto: Srna | "Dani Vlade Miloševića" od 7. do 15. juna u Banjaluci

BANJALUKA - Dvadeseta tradicionalna banjalučka manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića" biće održana od 7. do 15. juna ove godine na više lokacija, a program će biti upotpunjen raznim muzičkim i dramskim izvedbama.

Iako se ova manifestacija već dvadeset godina unazad održava u aprilu, ove godine program je morao biti prolongiran za jun zbog situacije s pandemijom virusa korona. Istaknutu manifestaciju organizuje Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci u saradnji sa Muzikološkim društvom Republike Srpske.

"Zbog poznatih problema sa virusom korona manifestaciju smo morali da odložimo, ali nismo htjeli da odustanemo. Negdje smo zbog toga i dali naziv manifestaciji 'Dani Vlade S. Miloševića uprkos svemu'", rekla je Dragana Purković Macan, dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Purković Macanova je zahvalila na saradnji i podršci Ministarstvu prosvjete i kulture RS, gradu Banjaluka te prijatelju manifestacije kompaniji "M:tel".

"Zadovoljstvo nam je što je Akademija umjetnosti uspjela da održi ovu manifestaciju uprkos svemu. Grad Banjaluka je tradicionalno podržao ovu manifestaciju u okviru kalendara kulturnih manifestacija. Ove godine je planirano njih 26. Ja se iskreno nadam da će biti i održane. Svi smo svjesni da su nam kulturni događaji nasušna potreba", rekla je Nevena Blagojević Podrić, savjetnik za kulturu Gradske uprave Banjaluka.

Prof. dr Dragica Panić Kašanski, predsjednica Muzikološkog društva RS, objasnila je da se ovom manifestacijom ne podsjećamo samo na rad i djelo Vlade Miloševića, nego žele da pokažu šta su to izgradili na njegovom temelju.

"Pored toga što je Vlado Milošević bio etnomuzikolog, bio je i pedagog. Sa velikim zadovoljstvom možemo da pokažemo šta to naši studenti rade ne samo kroz ovaj program, nego i kroz njihov koncert, koji je planiran za sam kraj manifestacije, 15. juna", pojasnila je Panić Kašanski.

Prof. dr Saša Pavlović je izjavio da je važna stvar što na ovu godišnjicu i jubilej započinju jedan novi pilot-projekat, i to za najmlađe, pod nazivom "Čika Vlado", u smislu edukativno-muzičke predstave namijenje učenicima Muzičke škole "Vlado Milošević", dok je rukovodilac Studijskog programa muzičke umjetnosti mr Dejan Trkulja najavio brojna koncertna dešavanja uz posebnu zahvalnost Banskom dvoru i Akademiji umjetnosti.

"Svečano otvaranje manifestacije 7. juna biće obilježeno koncertom Gudačkog orkestra Akademije umjetnosti sa solistima. Takođe, u sklopu programa su planirane i dvije predstave 'Ima neka tajna veza' te 'Pelikan'", kazao je Trkulja.

U ime kompanije M:tel prisutnima se obratila Jelena Maksimović, koja je naglasila važnost ovakvih kulturnih događaja, te dodala da vjeruje da će naredni dani u gradu na Vrbasu biti preplavljeni dobrim notama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije