Muzika

Devet nagrada za učenike Muzičko-edukativnog centra na festivalu "Primavera"

Devet nagrada za učenike Muzičko-edukativnog centra na festivalu "Primavera"
Foto: Ustupljena fotografija | Devet nagrada za učenike Muzičko-edukativnog centra na festivalu "Primavera"

BIJELJINA - Učenici Muzičko-edukativnog centra iz Banjaluke na Internacionalnom festivalu "Primavera" održanom u Bijeljini osvojili su devet nagrada, od čega jednu specijalnu i jednu zlatnu medalju.

"Primavera" je festival sa velikim brojem učesnika, iz različitih dijelova zemlje i regiona, na koji se prijavljuje veliki broj muzičkih škola.

"Na festivalu smo učestvovali u diciplinama klavir solo, klavir duo, i violina. Sva deca koja su nastupala su se kući vratila sa osvojenim nagradama. Sedam nagrada sa disciplina klavir i klavir duo iz moje klase, i dve prve nagrade iz klase violine profesorice Jovane Damjanović Bubnjević", rekla je profesorica Jovana Savić Pajić za "Nezavisne".

Hristina Pekez i Nikola Pekez osvojili su prvo mjesto za klavir duo u "baby" kategoriji,  Čarna Dubljević i Konstantin Raljić osvojili su prvo mjesto u disciplini pretkategorija klavir duo, Lenka Rakita i Konstantin Raljić nosioci su prvog mjesta za pretkategoriju solo klavira, dok su Čarna Dubljević i Hristina Pekez osvojile prvo mesto u "baby" kategoriji solo klavira.

Nataša Medić dobitnik je prve nagrade prve kategorije solo klavira, a Dimitrije Adzić je osvojio specijalnu nagradu u pretkategotiji violine sa svih 100 bodova od članova žirija, dok je Mihaela Vasić dobitnica prve nagrade "baby" kategorije za violinu.

"Veliki je trud i rad uložen, kolege će se složiti, kada su mališani u pitanju i sa samo jednim detetom, a kamo li sa više dece iz jedne klase. Moram da istaknem da je za mene kao pedagoga veliko zadovoljstvo kada su deca najbolja", dodala je Savić Pajićeva.

Ona navodi da im je prava vodilja da djeca zavole muziku da im se pruži znanje na neposredan i zabavan način, dok su nagrade u drugom planu.

"Svako takmičenje nije za svako dete,  trudimo se da maksimalno prilagodimo programe prema njihovom nivou znanja i gradiva. Takođe, za nas je, kao i za njih, vrlo bitno da čuju svoje mlade kolege, sugestije, pohvale i kritike. Takođe, mi kao profesori se posavetujemo sa kolegama, eminetnim žirijem, pitamo nakon nastupa za naše đake i vratimo se sa mnogo više iskustva, kao i naša dečica", pojasnila je profesorica.

Ona napominje da ovakvi nasupi mnogo znače djeci za sticanje samopouzdanja, te da na kraju rad i trud budu nagrađeni.

"Deca zaista stiču nova iskustva, samopouzdanje. Imaju priliku da čuju iste kompozicije u različitim izvođenjima i prema svojoj dobi vide gde se nalaze sa znanjem i radom. Naravno, sviranje nekog instrumenta je vrlo kompleksna stvar, razvijaju se kognitivne veštine, motoričke, memorija. Razvija se fokus, pažnja, kao i povezivanje više radnji u isto vreme", istakla je Savić Pajićeva.

Muzičko-edukativni Centar je osnovan od strane nagrađivanih pedagoga mlađe generacije, a  posjeduje instrumentalne odsjeke za violinu, klavir, harmoniku, flautu, scensko pjevanje, gitaru, hor "Pčelice", kao i muzičku radionicu-igraonicu.

"Centar je poseban po svom pristupu rada, gde se sav program prilagođava svakom detetu ponaosob, njegovim mogućnostima, senzibilitetu, zrelosti i muzikalnosti. Nastojimo da deca pre svega zavole muziku, da shvate sve benefite kroz neposredan način koje im donosi sama muzika i sviranje nekog instrumenta“, zaključila je profesorica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije