Muzika

Pratite nas na Google news

Devet premijera na koncertu Bečke filharmonije

Devet premijera na koncertu Bečke filharmonije
Foto: N.N. | Devet premijera na koncertu Bečke filharmonije
Milan Rakulj

BEČ - Najpoznatiji koncert klasične muzike na svijetu, koncert Bečke filharmonije 1. januara, donijeće prvoga dana 2020. godine devet premijera.

S obzirom na to da se naredna godina u muzičkom svijetu, a posebno u Beču, slavi kao Betovenova godina, na Novogodišnjem koncertu biće izvedeno šest od dvanaest kontradansova slavnog kompozitora. Svoju premijeru za dirigentskim pultom imaće letonski dirigent Andris Nelsons.  

I prva tri muzička djela na programu Novogodišnjeg koncerta prvi put će biti izvedena u Musikvereinu, i to uvertira operete "Skitnice" Karla Mihaela Cirera, valcer "Ljubavni pozdravi" i "Lihtenstajnov marš" Jozefa Štrausa. Bečki filharmoničari će 1. januara izvesti i njegovu polku "Kupidon" i dvije polke Eduarda Štrausa. Ostale premijere su gavota Helmesbergera Mlađeg i galop "Postillon" Hansa Kristijana Lumbija.

Još ljetos su snimani baletski kadrovi koji se puštaju na pauzama koncerta, u saradnji sa španskim koreografom Hoseom Karlosom Martinezom. Režiser Majkl Bejer stvorio je priču inspirisanu obilježavanjem Betovenovog 250. rođendana. Baletske scene snimane su na trgu Pfarrplatz u bečkoj opštini Heiligenstadt, gdje je Betoven svojevremeno i stanovao. Koncert se prenosi u više od 90 zemalja svijeta, a posljednji je pratilo više od 40 miliona gledalaca.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije