Muzika

Diplomatsko raspjevavanje Bugarske i Sjeverne Makedonije pred Eurosong

Diplomatsko raspjevavanje Bugarske i Sjeverne Makedonije pred Eurosong
Foto: Printscreen YouTube | Diplomatsko raspjevavanje Bugarske i Sjeverne Makedonije pred Eurosong

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva poručila je zamjeniku makedonskog ambasadora u Sofiji Vladimiru Krastevskom da je razočarana zbog negativne kampanje koja se u Sjevernoj Makedoniji vodi protiv predstavnika Skoplja na "Evrosongu" Vasila Garvanlijeva.

Pjevač Vasil Garvanlijev, koji ima bugarski i makedonski pasoš, podigao je diplomatski spor na relaciji Sofija-Skoplje na sasvim novi nivo, pošto je njegov izbor za makedonskog predstavnika na Eurosongu izazvao podjele i pokrenuo bar dvije peticije u Sjevernoj Makedoniji.

Peticije, odvojeno, potpisuju pristalice i protivnici ideje da čovjek koji ima i bugarski pasoš može da predstavlja Sjevernu Makedoniju na evropskom muzičkom takmičenju.

"Sofija očekuje da Skoplje brani pravo svakog čovjeka na slobodno opredjeljivanje", saopštilo je bugarsko ministarstvo spoljnih poslova poslije sastanka u Sofiji.

Sofija i Skoplje već mjesecima razmenjuju teške riječi zbog nekoliko otvorenih pitanja vezanih za makedonski nacionalni identitet, čije riješavanje Bugarska vidi kao ključno prije nego što dozvoli početak pregovora Sjeverne Makedonije sa Evropskom unijom.

"Bugarske diplomate su izrazile duboku zbunjenost i razočaranje velikom negativnom kampanjom koja se u Sjevernoj Makedoniji vodi protiv Vasila Garvanlijeva", saopštio je kabinet Ekaterina Zaharijeve.

Bugarska i Makedonija su 2017. godine potpisale Ugovor o prijateljstvu, dobrosusjedskim odnosima i saradnji, koji Skoplje smatra jedinim preduslovom za početak pregovora sa EU.

Vlasti u Sofiji pak smatraju da je prije početka pregovora potrebno riješiti pitanja koja se odnose na makedonski nacionalni identitet, odnosno pitanje jezika i identiteta nacionalnih heroja, među kojima je Goce Delčev.

Suštinski, Sofija nastoji da zaustavi zahtjeve da se Makedoncima u Bugarskoj prizna status nacionalne manjine, što će, kako tvrdi Ekaterina Zaharijeva, biti riješeno kada Skoplje prizna da makedonski jezik i identitet imaju bugarske korene.

Bugarska je jedina zemlja koja blokira početak pregovora između Evropske unije i Sjeverne Makedonije.

Bugarska navodi i da je "makedonski jezik nastao 1944. godine", te da može da se računa jedino kao "pisana regionalna forma bugarskog jezika".

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije