Muzika

Branislav Đaković za "Nezavisne": "Vrapčići" opstaju zbog tradicije i dobrih pjesama

Branislav Đaković za "Nezavisne": "Vrapčići" opstaju zbog tradicije i dobrih pjesama
Foto: Velibor Tripić | Branislav Đaković za "Nezavisne": "Vrapčići" opstaju zbog tradicije i dobrih pjesama

Dječiji hor "Vrapčići" osnovan je 1993. godine u Banjaluci, a od tada pa do danas kroz hor je prošlo mnogo raspjevanih generacija koje su postale ambasadori grada na Vrbasu i cijele Republike Srpske.

Tokom tri decenije mali muzičari i rukovodstvo hora kontinuirano su promovisali dječje stvaralaštvo, pjesmu, igru, druženje i zajedništvo, te su priredili više studijskih albuma, spotova, koncerata i nastupa.

Hor ove godine obilježava 30 godina postojanja, te će povodom velikog jubileja 21. decembra u Kulturnom centru Banski dvor biti organizovana svečana akademija.

"Željeli smo da sve naše aktivnosti saberemo i napravimo jednu svečanu akademiju. Tada ćemo promovisati monografiju o 'Vrapčićima', a biće i izložba fotografija", kazao je za "Nezavisne" Branislav Đaković, rukovodilac hora, kojeg mališani od milja zovu čika Bane.

Kako objašnjava, riječ je o fotografijama koje su nastajale tokom svih 30 godina rada, među kojima su razne fotografije sa koncerata, te putovanja s brojnim generacijama koje su prošle kroz hor.

"Pripremamo i dokumentarni film u trajanju od oko 40 minuta, u kojem će se pojaviti mnogi članovi koji su danas poznati, poput Sare Spasojević, koja je sad u Njujorku i Jovane Rajić, koja ima turneju u Kini, Aleksandre, koja je operska pjevačica u Austriji. Dakle, pojaviće se dosta članova koji su obilježili desetak godina u 'Vrapčićima', koji su učestvovali na mnogim projektima, nastupima", rekao je Đaković.

Dodaje da ujedno planiraju da zahvale kompozitorima koji su tokom godina stvarali brojne hitove koji i danas traju.

"Doći će i naši domaći kompozitori Mladen Matović, Tihomir Preradović iz Zagreba, Svjetlana Milić iz Srbije, Miroslav Janjanin. Planiramo da im uručimo priznanja za dugogodišnji rad", pojasnio je Đaković.

Još jedna od aktivnosti koja će upotpuniti svečanu akademiju je koncert sa bivšim članovima hora, odnosno, za ovu priliku biće organizovan orkestar od bivših članova "Vrapčića" koji su završili muzičke akademije.

Kako Đaković dalje objašnjava, hor upisuju djeca od tri do četiri godine, koja bez probleme nauče tekstove pjesama, a "Vrapčići" su mala muzička škola za mališane koji planiraju kasnije da upišu muzičku školu i bez problema polože prijemni ispit.

"Neće svi postati profesionalni pjevači, ali ono što želim, kao dugogodišnji pedagog i čovjek koji poznaje muziku, jeste da djecu odvojimo od nekih ružnih tekstova i novih pokreta u muzici, da djeca još uvijek pjevaju prave dječje pjesme, da pjevaju pjesme koje su namijenjene za njihov uzrast, da tekstovi budu razumljivi, jednostavni, pamtljivi", pojasnio je Đaković, uz napomenu da su pjesme "Vrapčića" prepoznate i u Republičkom pedagoškom zavodu Republike Srpske i uz odobrenje Ministarstva prosvjete i kulture uvrštene u udžbenike za niže razrede osnovnih škola i predškolske ustanove.

"Vrapčići" iza sebe ostavljaju veliko bogatstvo kada je riječ o dječjem stvaralaštvu, sa sedamdesetak kompozicija pisanih za njih i brojnim hitovima koji traju još od devedesetih godina prošlog vijeka, kada su i objavljeni.

"Ne pravimo pjesme koje traju pola godine-godinu, već pravimo vječne hitove koji će ostati  budućim generacijama. Naša misija je da i sljedećih 30 do 40 godina 'Vrapčići' nastave sa promocijom dječjeg stvaralaštva i da se što više djece uključi. Kao profesor muzike znam šta sve djeca danas slušaju i naš cilj je da ih zaštitimo od neke vulgarne muzike", kaže rukovodilac hora, navodeći da pjesme koje izvode "Vrapčići" imaju razumljive tekstove, lijepu melodiju koju djeca vole.

Hor trenutno broji oko 80 članova, ali kako Đaković pojašnjava, s djecom nije uvijek jednostavno raditi, te kao jedan od najvećih izazova navodi koordinaciju grupe u kojoj su djeca uzrasta od dvije do 10 godina.

"Lakše je kad je hor generacijski bliži. Izazovno je svu djecu zainteresovati za istu stvar, u isto vrijeme, na istom mjestu. Primjećujem da su djeca nekad na hor išla do prvog razreda srednje škole, do nekih petnaestak godina, međutim, sad je najstarija generacija od nekih 10 godina. Promijenila su se vremena, ali mi nastojimo da zadržimo taj tradicionalni duh i prepoznatljivost", rekao je Đaković.

Navodi da je pojavom novih tehnologija dječja pažnja smanjena i da je vođenje hora sve izazovnije.

"Djecu treba zabaviti, bitno je da svaka proba bude drugačija, mi smišljamo igrice i načine da zainteresujemo djecu. Djeca na probe dolaze iz želje da budu tu, da vide drugare i da pjevaju sa nama, tako da nam je jako bitno da napravimo lijepu atmosferu. Djeca se druže i izvan hora, idu jedni drugima na rođendane, ostvare neka cjeloživotna prijateljstva", objašnjava profesor i dodaje da su tokom godina brojni horovi nastajali i nestajali, ali da "Vrapčići" opstaju zbog tradicije, energije i dobrih pjesama.

Dječji hor je učestvovao u mnogim humanitarnim akcijama, te su pokazali veliko srce kada je trebalo pružiti pomoć onima kojima je najpotrebnija.

"Nadam se da ćemo i ove godine učestvovati u akciji 'S ljubavlju hrabrim srcima', a pozvali su nas iz organizacije 'Mrvice' iz Gradiške, tako da očekujemo i taj nastup", rekao je Đaković.

Zakazan je i tradicionalni koncert u Sportskoj dvorani "Borik" 27. decembra.

"Taj koncert održavamo od 1998. godine i napravićemo jednu retrospektivu naših pjesama, a ugostićemo i brojne prijatelje iz regiona. U decembru će 'Vrapčići' nastupiti i okviru proslave Nove godine za djecu", objasnio je Đaković.

Za kraj razgovora za "Nezavisne" navodi da je kroz hor prošlo više od 2.000 članova, da su imali brojne aktivnosti i dešavanja, ali da ono što nastoje da promovišu jesu dječje stvaralaštvo, kvalitetne pjesme prilagođene dječjem uzrastu, drugarstvo i pjesma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije