Muzika

Dječji hor "Palčići" iz Sarajeva snimio pjesmu na znakovnom jeziku

Dječji hor "Palčići" iz Sarajeva snimio pjesmu na znakovnom jeziku
Foto: Ilustracija | Dječji hor "Palčići" iz Sarajeva snimio pjesmu na znakovnom jeziku

SARAJEVO - Znakovni jezik ima plesnu ljepotu koja mora ući u naše živote i obogatiti živote naše djece, naše budućnosti, kazala je Lana Marinović, voditeljka hora i jedno od zaštitnih lica sarajevskog dječjeg hora "Palčići".

Mališani iz ovog hora nedavno su snimili novu pjesmu, što ne bi bilo ništa posebno da numeru koja nosi naziv "Budi sretan svaki dan", za koju su snimili spot, nisu preveli i na znakovni jezik.

"Promatrajući iz prikrajka što se to događa u školstvu, a vezano uz prevođenje na znakovni jezik, odlučili smo se boriti onako kako najbolje znamo - pjesmom! Zasad smo naučili pjevati više pjesama na znakovnom jeziku - snimili smo spot za veselu i dragu nam pjesmu 'Budi sretan svaki dan', kojom vam želimo poručiti da svi zaslužujemo sreću, veselje, prijatelje, jednaku priliku za učenje i to već od najranije dobi", navela je Marinovićeva.

Pojasnila je da je znakovni jezik dugogodišnja ideja profesora Slavka Olujića, koji je godinama vodio hor, a danas im piše predivne, prvenstveno edukativne pjesme.

"Želio je da nas svi čuju. Želio je da pjesma teče i želio je da pjevamo svima i da prepreke ne postoje kad je glazba u pitanju", istakla je Marinovićeva.

"Palčići" trenutno rade na velikom projektu "Nasilje nije hrabrost", u okviru kojeg će djeca zapjevati najljepše pjesme na znakovnom jeziku.

"I nadalje ćemo u saradnji s Udrugom 'Dodir' i našom prijateljicom Teom Sidro učiti djecu znakovni jezik. Na nastupima ćemo pjevati na znakovnom jeziku, a sve u nadi da će naša pjesma doprijeti do srca sve djece i do onih koji mogu pomoći i nešto promijeniti", rekla je Marinovićeva.

Priznala je da se u početku pomalo brinula kako će djeca prihvatiti znakovni jezik, koliko će im teško biti naučiti ga, ali oduševljenje koje su djeca pokazala i brzina kojom su savladali mnoge riječi bili su fascinantni.

"Samo se o tome pričalo prvih mjesec dana na probama. Svi su ispitivali jedni druge, bilo je divno promatrati ih sa strane. Naša djeca su znakovni jezik učila roditelje doma, prijatelje u školi i vrtiću", navela je ona.

Ovaj hor će uskoro početi i sa snimanjem novog spota, a za koju će to pjesmu biti ostavili su njihovoj publici da izabere, s obzirom na to da su upravo njih juče na društvenim mrežama pitali za koju njihovu pjesmu žele da vide spot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije