Muzika

Đorđe David i Ivana Peters uvertira za "Kastel Rock Fest"

Đorđe David i Ivana Peters uvertira za "Kastel Rock Fest"
Foto: Velibor Tripić | Đorđe David i Ivana Peters uvertira za "Kastel Rock Fest"

Na 15. izdanju "Kastel Rock Festa", koji će od 9. do 12. juna pod sloganom "Ljeto počinje na Kastelu" biti održan na čuvenoj banjalučkoj tvrđavi, u centralnom muzičkom programu nastupiće "Aerodrom", "Vatra", Davor Ebner, Neno Belan i "Fiumens", Kiki i "Piloti", "The BestBeat", "Neverne bebe", Ana Stanić i "Deca loših muzičara" (DLM), a organizatori su juče najavili prateći program i deseto ime festivala.

"Mi smo ranije najavili devet imena, a rekli smo da će biti 10 koncerata. Deseto ime će nastupiti pod sloganom 'Zagrijavanje za Kastel Rock Fest', te će 8. juna, dan pred otvaranje festivala, nastupiti Đorđe David i 'Death Saw bend' te Ivana Peters. Mislim da će imati spektakularan nastup upravo za taj dan zagrijavanja", najavio je Siniša Tomić, osnivač i direktor festivala, uz napomenu da koncert počinje u 21 čas.

Jelena Stojaković, portparolka festivala, najavila je i bogat prateći program.

"Tokom dana za vrijeme trajanja festivala biće održani masterklas gitare koji će voditi Igor Paspalj, vokalna radionica koju će voditi Maja Manojlović te rok radionica za djecu koju će voditi Bane Đaković. Takođe, biće održana i panel-diskusija 'Muzika kroz vrijeme' u kojoj će učestvovati profesori muzike, novinari, sociolozi, psiholozi, fotoreporteri, muzički autori, tekstopisci, ali i velike muzičke zvijezde. Otvorićemo i izložbu fotografija sa 'Kastel Rock Festa' od njegovog prvog izdanja pa sve do danas. Biće organizovana i radionica 'Digitalni marketing u organizaciji muzičkih događaja', koju će voditi Brankica Raković", otkrila je Stojakovićeva. Ona je dodala da će u pratećem programu nastupiti i brojni banjalučki muzičari.

"Organizovali smo i prateći program koji podrazumijeva nastupe i koncerte u dnevnim terminima, prije glavnih bendova nastupiće predgrupe i, naravno, tu će biti i afterpartiji. Učestvovaće brojni banjalučki bendovi i muzičari kao što su Miroslav Janjanin, Mario Zlatinić i "Stringsi", Lidija Bojinović i duo "Gracije", Mihajlo Ćeić i duo "Kastel", dječji hor "Vrapčići", gradski mještoviti hor "Jazavac", Gradski tamburaški orkestar, brojni di-džejevi i nastup Plesnog kluba 'Blok'", navela je Jelena Stojaković.

Siniša Tomić otkrio je i ko je kumovao nazivu festivala.

"Slogan festivala je 'Ljeto počinje na Kastel Rock Festu'. Banjaluka je u tom periodu nekako najljepša. Tad nam lipa procvjeta, sve se probudi, to je zadnji kvartal proljeća i možemo reći da ulazimo u ljeto. Ono na šta sam posebno ponosan jeste što se naš festival zove po tvrđavi Kastel. Tvrđava Kastel, svi znamo, je naš najstariji i najkvalitetniji istorijski i kulturološki spomenik", rekao je Tomić, dodajući da se festival u prvih osam izdanja zvao "Mjesec muzike".

Ideja da preimenuju festival, kako je rekao, nije njegova, nego njegovog tima.

"Prvih osam ili devet godina festival se zvao 'Mjesec muzike', a idejni tvorci imena 'Kastel Rock Fest' su bili članovi grupe 'Apocalyptica' koji su nastupili na ovom festivalu 2011. godine. Oni kada su vidjeli tvrđavu rekli su da bi trebalo da festival nazovemo po tvrđavi i tako su, što naš narod kaže, postali kumovi 'Kastel Rock Festa'", zaključio je Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije