Muzika

Đurđevdanski festival 13. maja u Banjaluci, odabrano 18 kompozicija

Đurđevdanski festival 13. maja u Banjaluci, odabrano 18 kompozicija
Foto: N.N. | Đurđevdanski festival 13. maja u Banjaluci, odabrano 18 kompozicija

Ovogodišnji 28. Međunarodni đurđevdanski festival održava se 13. maja, a selekciona komisija ove godine odabrala je 18 kompozicija, koje će biti premijerno izvedene u Banjaluci, saopšteno je iz Radio-televizije Republike Srpske (RTRS).

Komisija je, kako je dalje navedeno u saopštenju organizatora festivala, odabrala 24 izvođača iz Letonije, Rusije, Bugarske, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

"Sve je počelo 1994. godine. U proljeće je zazvonila dječja pjesma, rodio se Đurđevdanski festival i od tada smo rasli, rasli i postali najpoznatiji festival dječje muzike u regionu. Preko 500 kompozicija, više od 450 malih, talentovanih izvođača ostavilo je trag i ostalo dio priče koja traje i danas. Neki od njih su danas priznati muzički umjetnici", naveli su iz RTRS.

Dodali su da je ovaj festival skoro tri decenije sjajna prilika za druženje i prve muzičke korake, ali i da ima značajnu obrazovnu ulogu: neke đurđevdanske kompozicije našle su svoje mjesto u udžbenicima muzičke kulture za osnovne škole.

"To je znak trajanja i kvaliteta ovih pjesama", navode iz RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije