Muzika

Događaj iz prašume koji je promijenio život Oliviji Njutn-Džon

Događaj iz prašume koji je promijenio život Oliviji Njutn-Džon
Foto: Twitter / Printscreen | Događaj iz prašume koji je promijenio život Oliviji Njutn-Džon

Olivia Njutn-Džon, ime koje mnogima odmah asocira na ikonske pjesme iz "Briljantina" (eng. "Grease"), proputovala je živopisnu tapiseriju iskustava na ekranu i izvan njega. Dok je njena muzička karijera uzletjela do vrtoglavih visina s filmom poput "Fizički" (eng. "Physical"), njeni su ostali kinematografski poduhvati bili mješoviti. Ali, ona je otkrila događaj iz Perua koji joj je totalno promijenilo život.

Debi australijske glumice na filmskom platnu bio je u porodičnoj komediji iz 1965. godine, "Zanimljive se stvari dešavu dole" (eng. "Funny Things Happen Down Under"), nakon koje je uslijedio naučno-fantastični mjuzikl "Sutra" (eng. "Toomorrow") iz 1970. godine. Nažalost, drugi je bio katastrofa na blagajnama. Još jedno značajno spominjanje uključuje raskošni mjuzikl "Xanadu" iz 1980., gdje je tumačila grčku muzu, uloga koja nije imala odjeka ni kod publike ni kod kritičara.

Naravno, budući da je nažalost preminula 2022. godine, na kraju će je pamtiti po ulozi Sendi u "Briljantinu", neospornom vanvremenskom klasiku.

Međutim, njegovo nasljeđe i upitna rodna politika nisu ostali bez svojih kritičara nakon pokreta #MeToo. Njutn-Džonova je, međutim, pragmatična, jednom rekla za "The Guardian": "To je samo djevojka koja voli tipa i misli da će mu se svidjeti ako učini 'to'. A on misli da će joj se svidjeti ako 'to' učini. To je zabavna ljubavna priča".

Ipak, izvan svjetla reflektora, život je za Njutn-Džonovu predstavljao velike izazove. 

Dijagnostifikovan joj je rak dojke 1992. i suočila se s njegovim povratkom 2013. i 2017. godine. Ove lične bitke isprepletene su dubokom tugom i gubicima, uključujući njenog oca i stariju sestru Ronu. Kroz te nevolje pronašla je utjehu i snagu u raznim tretmanima, uključujući medicinski kanabis, koji joj je predstavio njen suprug, Džon Easterling.

Uz uticaj supruga i sve dublje zanimanje za moć biljaka, Olivija je sa 59 godina krenula na transformativno putovanje peruanskom prašumom.

Ovdje je naišla na Ajavasku, snažno psihodelično piće cijenjeno zbog svojih duhovnih i ljekovitih svojstava. Iskustvo, koje je pokrenulo samo prskanje napitka, dovoljno da napuni čep, odvelo ju je u intenzivne halucinacije.

Kao organski oblik onoga što neki možda znaju kao DMT, Ajavaska se smatra jednim od najdubljih i najmoćnijih halucinogenika na planeti. Dok magične gljive ili LSD mogu izazvati neke prilično živopisne vizije i omogućiti neka otkačena iskustva, à la Džejms Kameron ludila, poznato je da Ajavaska razbija svaki osjećaj za vrijeme, prostor i ego, često dajući svojim korisnicima osjećaj harmonije sa svijetom, zahvalnost za svemir i obnovljeni unutrašnji mir.

"Promijenilo mi je život", tvrdila je Njuton-Džon.

Dotičući se toga kako joj je to putovanje u Peru pomoglo da otkrije budućeg partnera. 

“Da nisam imala to iskustvo, možda sada ne bih bila u braku s Džonom. Imala sam najnevjerovatnije vizije kad sam bila pod uticajem (Ajavaske)”. 

Osvrćući se na tu odlučujuću noć u prašumi, ostaju riječi Njutn-Džonove: "Bilo je nevjerovatno."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije