Muzika

"Dubioza kolektiv" u nedostatku estradnih umjetnika predstavila robota pjevača

"Dubioza kolektiv" u nedostatku estradnih umjetnika predstavila robota pjevača
Foto: N.N. | "Dubioza kolektiv" predstavlja prvog domaćeg robota pjevača

​"Take My Job Away" - novi spot "Dubioza kolektiva" danas je premijerno prikazan na njihovom YouTube kanalu.

U spotu i pjesmi se u ulozi gostujućeg vokala pojavljuje robot Robby Megabyte - humanoidni estradni asistent, prvo napredno domaće rješenje iz oblasti estradne robotike. Spot je režirao Salem Kapić-Kantardžić, a montirao Antonio Ilić.

Direktor fotografije je Almir Đikoli, a scenarij potpisuju Brano Jakubović, Vedran Mujagić.

Pjesma na kojoj je gost Robby Megabyte govori o problemima nedostatka radne snage u našim krajevima izazvane nekontrolisanim migracijama ka zapadu, mogućim izlazima iz krize pomoću robotike, automatizacije i vještačke intelignecije ali i opasnostima i zamkama takvih tehnoloških rješenja.

"Zbog hroničnog nedostatka estradnih umjetnika izazvanog masovnim odljevom mozgova na bauštele u zemljama zapadne Europe, bili smo prinuđeni da prilikom traženja novih muzičara u Dubiozi kolektiv posegnemo za novim tehnologijama. Spojem naprednih rješenja iz oblasti robotike i vještačke, umjetničke inteligencije kreirali smo robota pomoću kojeg ćemo pokušati nadomjestiti nedostajuću estradnu radnu snagu", šaljivi su u svom saopštenju članovi "Dubioze".

Ističu da posljednjih nekoliko mjeseci intenzivn rade na novim pjesmama sa Robby Megabyte-om, humanoidnim robotskim asistentom, koji je razvijen u Francuskoj, a sastavljen u BiH uz pomoć dva posljednja studenta elektrotehnike koji nisu emigrirali.

"Robby posjeduje sve potrebne EU certifikate, te je prošao rigorozne sigurnosne provjere Državne agencije za napredne tehnologije pri Ministarstvu za civilne poslove Vijeća ministara BiH. Za sada smo jako zadovoljni rezultatima i planiramo da ga u budućnosti angažiramo kao punopravnog člana benda. Cilj nam je da vremenom sve članove benda zamijenimo robotima, a da Bosnu i Hercegovinu pozicioniramo kao svjetskog lidera u oblasti estradne robotike", naveli su iz "Dubioze".

Ova pjesma najavljuje deveti studijski album Dubioza kolektiva koji nosi naslov #fakenews.

Pjesme na albumu na engleskom, španskom i francuskom jeziku su zbog skromnog poznavanja stranih jezika uglavnom napisane uz pomoć Google Translate prevoditelja.  Na albumu osim Robby Megabyte-a, učestvuje impresivan popis gostujućih ne-robotskih umjetnika poput Manu Chao-a, Earl Sixteen-a iz kultnog britanskog benda Dreadzone, Tome Feterman-a iz francuskog Soviet Suprem-a, te meksički bend Los de Abajo.

Album je od danas dostupan na svim digitalnim platformama te kao CD izdanje, a izdavač je Menart.

Album kao što je bio slučaj i sa prethodnim albumima Dubioza kolektiv možete besplatno download-ovati na web stranici www.dubioza.org

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije